Kinezi određuju uspjeh novog iPhone-a

Apple će danas predstaviti novi iPhone koji će s cijenom od 1.000 dolara za najskuplji model testirati lojalnost kupaca, posebno na ključnom kineskom tržištu.

Bloomberg piše da će američki tehnološki div predstaviti tri modela – iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X.

„Osmica“ je nasljednik sadašnjeg aktuelnog modela, sličnog izgleda, ali s poboljšanim procesorom. No, iPhone X premium je model, s OLED displejem, poboljšanom kamerom i sistemom za prepoznavanje lica u tri dimenzije kojim će se uređaj otključavati.

Portparolka Applea odbila je komentarisati ove navode, kao i špekulacije o cijeni. Analitičari smatraju da će višom cijenom Apple razriješiti problem usporavanja prodaje svog najznačajnijeg proizvoda. Naime, na evropskom i zapadnom tržištu kupci duže vrijeme ne mijenjaju uređaj, pa se brži rast prihoda može postići višim cijenama.

Prema proračunu analitičara IHS-a, da bi Apple održao profitnu maržu od 46 odsto – inače najvišu među proizvođačima elektronike – te s obzirom da će iPhone X biti nakrcan skupim komponentama, premium model mora koštati 1.000 dolara.

„Nikada nijesmo imali telefon koji je toliko koštao“, izjavio je za Financial Times Ben Bajarin, analitičar kompanije Creative Strategies.

„Apple zna da njegovi kupci neće otići u drugu trgovinu – ono što im daje jeste više opcija“, dodao je Bajarin.

Istraživanje koje je provela ta kuća i SurveyMonkey pokazuje da će 21 odsto korisnika iPhonea kupiti novi model bez obzira na cijenu. Međutim, 33 odsto je kazalo kako to neće učiniti ako novi model bude preskup. No, segmentacija proizvoda po cjenovnim razredima nije novost na zapadnim tržištima, a tu je Apple majstor.

Tako se, na primjer, njegov personalni računar može kupiti po cijeni od 500 dolara za Mac Mini, pa sve do 4.000 dolara za Mac Pro.

No, uspjeh novog iPhonea na kineskom tržištu ključan je za kompaniju iz Kupertina. Na najvećem tržištu mobitela na svijetu prodaja Appleovih telefona pada već šest kvartala, a s liderske pozicije pao je na trenutno peto mjesto, nakon domaćih igrača Huaweija, Oppa, Vive i Xiaomija.

No, prošireno kinesko tržište, u koje Apple još uračunava Tajvan i Hong Kong, učestvovalo se s 18 odsto u prodaji iPhonea u prethodnom kvartalu, čime je za kompaniju važnije od Amerike i Evrope.

No, pitanje je koliko će model vrijedan 1.000 dolara biti dostupan većini Kineza koji za to trebaju u prosjeku da rade dva mjeseca.

Tamošnji analitičari stoga predviđaju da će porasti prodaja iPhonea na kredit. Marketinški stručnjaci Applea računaju i na kulturološki podsticaj prodaji. Naime, osam je najsretniji broj u kineskoj kulturi jer je izgovor te brojke vrlo sličan izgovoru fraze „postati bogat“. No, sudeći po raspravama na kineskoj društvenoj mreži Weibo – svojevrsnom indikatoru potrošačkog zanimanja – interes za iPhone 8 tek je blago veći nego u slučaju „sedmice“. Međutim, značajno je manji nego uoči lansiranja iPhonea 6.

Poslovni dnevnik

septembar 12, 2017 at 3:57 pm