Montenegro Airlines jedini regionalni avioprevoznik u gubitku

Podijeli

Dok je Adria Airways godinu završila sa profitom od 3,2 miliona, Croatia Airlines sa 1,9 miliona, Air Serbia sa 0,9 miliona eura, Montenegro Airlines (MA) je imao minus od 11,4 miliona eura.

Da situacija bude gora, minus od 11,4 miliona je najveći u istoriji poslovanja nacionalne avio-kompanije a zbog toga je početkom ove godine smijenjen tadašnji menadžment i postavljen novi.

Portal EX-YU aviation prenosi da je najveći pozitivan preokret u poslovanju imala Adria Airways koja je u 2015. imala 9,2 miliona eura minusa, te da je rezultat popravila za 135 odsto. Kompanija, koja je lani dobila novog vlasnika, tokom 2016. godine je prodala dva aviona, smanjila broj zaposlenih sa 420 na 396, kao i broj letova, podsjeća Dan.

Ekspert Western Balkansa 6 za infrastrukturu i saobraćaj Rajko Uskoković kazao je da zvanični finansijski izvještaji avio-kompanija iz regiona potvrđuju da nažalost samo crnogorski avioprevoznik posluje negativno. Još gore je, kako je naveo, što rekordni minus dolazi u godini kada su i “dežurni gubitaši prešli u pozitivno poslovanje”.

“Više je razloga za ovakvo stanje. Glavni je svakako neodgovornost struktura koje bi trebalo da polože račune. Kada imate situaciju da samo konstatujete rekordni minus, a niko vam ne postavi pitanje odgovornosti, onda imate šansu da nastavite da radite bez obzira na rezultat”, rekao je Uskoković.

Drugi razlog su, kako je dodao, stručnost, odnosno nestručnost rukovodeće strukture.

“Dok su kompanije iz bivše Jugoslavije u posljednjih pet godina ulagale u savremene rezervacione sisteme, unapređivale marketinške aktivnosti, uvodile moderne softvere u sve segmente kompanije, u MA su se samo nagomilavali kadrovi. Jedan od pokazatelja koji je doprinio pozitivnom finansijskom rezultatu jeste smanjenje broja radnika, što je proizvelo profit. U našoj avio-kompaniji ovo je imalo obrnuto proporcionalnu dimenziju”, naveo je on.

Važan faktor, prema njegovim riječima, jeste i da su kompanije iz regiona sprovodile planove restrukturiranja i nakon njih došle do granice rentabilnosti.

“Takav plan je i vlasnik MA usvojio 2012. godine, ali on ne samo da nije primjenjivan nego očito da nije ni kontrolisan. Adria, Croatia i Air Serbia su to uradile i zato ne čudi njihov poslovni rezultat. S obzirom na to da smo ušli u septembar, koji već može dati određenu finansijsku sliku o poslovanju avio-kompanija, a znajući da se u proteklom periodu domaći avio-prevoznik nije adaptirao novim tržišnim očekivanjima, bojim se da će i naredna godina imati ista ovakva zapažanja”, zaključio je Uskoković, prenosi Dan.