Predstavljamo Vam Oreo: Novu nadogradnju Android operativnog sistema

Podijeli

Kako će Vam se život poboljšati kada Vam Android dobije update.

Android Oreo je konačno tu da poboljša vaš telefon. Nova nadogradnja Android softvera donosi brojne promjene pogotovo u poljima performansi i trajanja baterije. Kao i noviji izgled, koji ćete prvo primijetiti.

Nažalost, Oreo je trenutno izašao samo za Google Pixel i Nexus telefone. Ali, kako Google kaže, i mnogi drugi Android telefoni će dobiti Oreo nadogradnju prije kraja 2017. godine.

Ako ste već dobili ovu nadogradnju, ostavite nam komentare šta mislite o njoj. A ako ne, ostanite sa nama kako bi saznali o različitim nadogradnjama koje donosi nova nadogradnja, piše Cnet.

Prvo, da li je brži?

Kada koristim dva Pixel telefona, jedan pored drugog, jedan sa Android Oreo (8.0.0), a drugi Nougat (7.1.2), Oreo telefon se pali 13 sekundi brze.

Pored toga, Oreo djeluje osjetno brži. Animacije kao sto su “spustanje” notifikacionog panela su “glatke”, što ostavlja utisak brzine. Međutim, kada se otvaraju nove aplikacije ili multitasking, nijesam pimjetio neku razliku.

Kada smo kod notifikacionog panela, nadam se da volite bijelu boju. Na Oreo nadogradnji, bijele je boje za razliku od tamno sive na Nougat-u. To i nije velika razlika u dnevnom korišćenju, ali nije zanemarljivo tokom noći.

Meni u podešavanjima je malo sređeniji, podešavanja su grupisanija u poređenju sa Nougat-om. Cjelokupni utisak – nema velike razlike u interfejsu u odnosu na Nougat.

Slika u slici

Slika u slici omogućava gledanje vidio sadržaja dok na drugom dijelu ekrana radite nešto drugo. Da bi video mogli da koristite u ovom modu, potrebno je da ga gledate u fullscreen modu a onda pritisnete Home dugme. “Kutiju” sa videom mozete pomjerati po ekranu, kao i podešavati njegovu veličinu. Takođe, moguće je pauzirati video u notifikacionom meniju.

Sika u slici trenutno podržava mai broj aplikacija, kao što su Chrome i YouTube Red. Ova opcija se može i ugasiti u podešavanjima.

Kamera

Aplikacija za kameru se nije puno promijenila, osim vidio dugmeta i promjene modova.

Novo i korisno je omogućavanje “brzog” zuma. Duplim tapom na ekranu kamera će zumirati kadar koji želite, što je odlično za slikanje jednom rukom.

HDR obrada je brža na Oreo nego na Nougat-u.

Novi emoji

Oreo donosi mnoge promjene i u emoji kategoriji. Osim manijih izmjena sadašnjih, dodato je i 70 novih emoji-ija.

Organizacija notifikacija

Novina je što su dodate i tačkice za notifikaciju. Tačkica će se pojaviti na ikonici aplikacije za koju imate novo obavještenje. Pored otvaranja aplikacije, dugim pritiskom na ekran moguće je vidjeti samo novo objavještenje.

Ovu opciju je moguće ugasiti kao i dodatno podesiti kako se vama sviđa.

Autopopunjavanje olaksava zivot

Mozda i najbolja opcija na ovoj nadogradnji. Ako koristite password menadzere, kao što su LastPass, 1Password, Oreo ce odmah popuniti potrebne podatke.

Ideja ove opcije je: kada se ulogujete preko Chrome-a na kompjuteru, a onda prebacite na telefon, ova opcija automatski popuni sve podatke koje ste već sačuvali u Chrome-u na kompjuteru.

Kada se logujete na Facebook, Twitter, dovoljno je kliknuti na Log in i Vaši podaci će se sami očitati.

Android Oreo donosi još puno opcija, kao što su za Bluetooth, Wifi, koje su ostale da se testiraju. Pratite nas kako bi saznali više o ostalim funkcijama i naravno, da li je tranjanje baterije značajno poboljšano.

Pripremio Danilo Šljivić