Stigli iPhone 8 i iPhone X: Pogledajte kako je bilo na predstavljanju

Podijeli

Događaj je u toku…

20:19 Vrijeme je za još jednu stvar…Smartfon za iduću deceniju, kaže Cook, je iPhone X.

Riječ je o smartfonu sa Super Retina OLED displejem dijagonale 5,8 inča i rezolucije 2.436 puta 1.124 piksela (458 ppi) koji se proteže preko cijele prednje strane uređaja.

Uklonjena je tipka Home, pa ćemo ga otključavati pomoću opcije za prepoznavanje lica Face ID, za koju su u Appleu napravili svoj prvi neuralni engine i tehnologije praćenja lica.

Face ID će raditi s Apple Payom – tako da će iPhone biti moguće koristiti za potvrđivanje plaćanja licem – i aplikacijama vanjskih dobavljača, ali i sa Snapchatom, za koji ćete moći birati maske prilagođene vašem licu. Takođe podržava animirane emotikone, kojima upravljate izrazom lica.

Telefon se budi dodirom na ekran, do početnog displeja i drugih opcija dolazi se potezom po displeju od dolje prema gore. Ima zasebnu tipku za digitalnu pomoćnicu Siri.

Zadnja kamera je dvostruka kamera, 12 MP, s otvorima blende f/1.8 i f/2.4 te dvostrukom optičkom stabilizacijom slike, četvorostrukim LED True Tone blicem i podrškom za proširenu stvarnost.

Dolazi s podrškom za HDR i Dolby Vision, u sivom i srebrnom izdanju.

19:56 Cook nas je podsjetio kako je iPhone dosad promijenio način na koji stupamo u interakciju s telefonima.

Novi iPhone se zove iPhone 8/8 Plus. Nova generacija Appleovih smartfona ima čelikom ojačano staklo sprijeda i pozadi. Između njih je traka od legure aluminijuma 7000. Dobili su nove Retina displeje, dijagonala 4,7 i 5,5 inča.

Telefon pokreće novi šestojezgreni 64-bitni čip A11 Bionic, 25 do 75 odsto brži od A10. Apple je razvio vlastiti grafički čip, 30 odsto brži od A10. Trebalo bi da omogući brže pokretanje i rad aplikacija i igara, ali i mašinsko učenje. Posebno su prilagođeni za proširenu stvarnost.

Kamere su opremljene s 12 megapiksela. Na svoje dvije kamere Plus ima otvore blende f/1,8 i f/2,8.

Stigla je i podrška za bežično punjenje putem standarda Qi.

Otporni su na vodu i prašinu. Imaju stereo zvučnike, 25 odsto glasnije i s dubljim basom.

Dolaze u srebrnoj, zlatnoj i sivoj boji. U ponudi su modeli sa 64 i 256 GB memorije po početnoj cijeni od 699 odnosno 799 dolara. Pred-narudžbine se primaju od 15. septembra, u prodaji će biti sedam dana kasnije.

Novi iOS 11 stiže 19. septembra

19:45 Apple TV od sad će biti dostupan u 4K rezolucija, s podrškom za HDR.

U njemu je čipset A10X FUsion s dva puta bržim procesorom i četiri puta bržom grafikom, moglo se čuti tokom predstavljanja.

Obećali su nam automatsku nadogradnju sadržaja na 4K i HDR, prenose sportova uživo, saradnju s vodećim dobavljačima sadržaja…

Cijena kreće od 149 dolara.

Apple Watch 3 s dvojezgrenim procesorom i elektroničkom SIM karticom s podrškom za mreže LTE moći ćete korisiti i kao mobilni telefon. Između ostalog, moći će pratiti rad srca, omogućiti nova mjerenja koja prate u otkucaje srca u mirovanju i tokom dana.

Obavijestiće Vas kad primijeti povećani broj otkucaja, a Vi nijeste aktivni. Program Apple Heart Study u saradnji sa Univerzitetom Stanford će koristiti podatke s Apple Watcha za praćenje i otkrivanje aritmije.

Od idućeg mjeseca za Appleov pametni sat biće dostupan streaming 40 miliona pjesama sa servisa Apple Music.

LTE izdanje Apple Watcha 3 koštaće 399 američkih dolara, izdanje bez podrške za LTE 329 dolara. Prednarudžbine kreću 15. septembra, prodaja 26. septembra. U prvoj periodu biće dostupan u devet zemalja, da bi do kraja godine stigao u još šest. Apple Watch 1 koštaće 249 dolara.

Prvi na redu je novi Apple Watch. Cook je rekao kako je tokom zadnjeg kvartala prodaja porasla 50 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je Appleovom pametnom satu omogućilo da pretekne Huawei i postane pametni sat broj 1 na svijetu.

Saznali smo kako 500 miliona ljudi prođe godišnje kroz Appleove trgovine, koje će biti redizajnirane kako bi između ostalog ponudile posebne prostore za druženje, opuštanje i razvojne programere te novi program nazvan Today at Apple.

Predstavljanje je otvorio šef Applea Tim Cook koji je ukratko predstavio Apple Park, naglasivši kako je u njemu jedna od najvećih instalacija za prikupljanje solarne energije na svijetu, kao i iskustvo proširene stvarnosti u centru za posjetitelje.

Prvo događanje ikad u konferencijskoj dvorani nazvanoj po preminulom suosnivaču Applea Steveu Jobsu, smještenoj u pet milijardi američkih dolara vrijednom novom sjedištu kompanije nazvanom Apple Park, zakazano je za 12. septembra u 19 sati po našem vremenu.

Tportal