Arapi preuzeli Brodogradilište u Bijeloj za 2,6 miliona

Podijeli

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić donio je odluku kojom odobrava prodaju koncesionog kruga konzorcijumu koji čine Adrijatik marinas i Damen za 2,65 miliona eura. Odluku je, kako je potvrdio za Dan, juče poslao konzorcijumu službenom poštom.

Adrijatik marinas je vlasnik Porto Montenegra, dok je Damen holandska firma koja se bavi remontom i brodogradnjom i jedna je od uspješnijih u svijetu na tom polju.

“Povjerioci imaju pravo žalbe na odluku koju sam donio. Ako se niko ne bude žalio, odluka postaje pravosnažna, nakon čega se potpisuje ugovor sa konzorcijumom, koji ima 70 dana nakon potpisivanja ugovora da uplati novac. Konzorcijum je obavezan da potpiše ugovor i uplati novac”, rekao je za Dan Ostojić.

Za 2,65 miliona eura vlasnici tivatske marine i njihovi partneri iz Holandije dobijaju svu imovinu u koncesionom krugu osim upravne zgrade. Dobijaju i opremu koja je usko vezana za te objekte.
Adrijatik marinas i Damen planiraju da se u Bijeloj bave remontom jahti i megajahti. Oni su jedini dostavili ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela. Konzorcijum je ponudu dostavio početkom 2016. godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatan problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj. Tender za njegov transport je odlagan i konačno je prije dva dana ponovo raspisan sa rokom za dostavljanje ponuda do sredine oktobra.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona eura.
Ostojić je kazao da je konzorcijum tražio da prodaja imovine Brodogradilišta bude povezana sa davanjem koncesije, ali da je on odbio taj predlog jer koncesija ne zavisi od njega.

“Koncesija nema nikakvog uticaja na stečaj, rekao je Ostojić.
Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je, prema njegovim riječima, namireno 70 odsto potraživanja. Novac koji uplate Adrijatik i Damen ići će CKB banci kao razlučnom povjeriocu”, kazao je ranije Ostojić.

Vlasnici Porto Montenegra od prošle godine su Investment korporejšn of Dubai (ICC). Oni su od Pitera Manka i njegovih partnera otkupili kompletan udio u firmi Adrijatik marinas.
Adrijatik marinas je u gubitku oko 50 miliona eura na dan 31. decembra prošle godine, pokazuju finansijski iskazi te kompanije za 2016. godinu. Porto Montenegro predstavnici vlasti često krste kao najuspješniji projekat. Tivatska marina je data 90 godina pod zakup.

U Bijeloj bi trebalo da zaposle oko 100 radnika. Nakon stečaja u Bijeloj je bez posla ostalo blizu 400 radnika. Trenutno ih je angažovano 20. Većina je otišla nakon prodaje velikog i malog doka, simbola Bijele.