iPhone X: Četiri stvari koje bi rado promijenili

Podijeli

Steve Jobs Teatar, kongresna sala u kojoj su predstavljeni novi iPhone modeli, nije se još ni očistila nakon konferencije, a svjetski uticajni portali već su dali svoje ozbiljne zamjerke na najveći Apple-ov adut – iPhone X.

I nije samo cijena od najmanje 1.000 dolara razlog tome.

Portal CNet piše da se Apple nije štedio da napravi model telefona dostojnog desetoj godišnjici iPhone-a, te da je iPhone X obdaren zapanjujućim OLED HDR displejem koji gotovo nema ivice, Bionic A11 procesorom, sposobnošću prikazivanja proširene realnosti i setom novih kamera kadrih da se takmiče s DSLR-om.

Ipak, prije nego odlučite da ispraznite džep za ovaj super-telefon, treba da razmislite o četiri glavna nedostatka Desetke:

1. Cijena

Navikli smo da za Appleove premium telefone izdvajamo dosta novca, ali ovo je definitivno rekord. Apple je možda pokušao da nas smiri s trocifrenim iznosom, ali on je ipak maksimalan kao takav – 999 američkih dolara, što je skoro 1.600 austrijskih dolara. Ipak je to telefon od hiljadu dolara.

Ako planirate da sačuvate te 4K video zapise, morate doplatiti još 150 dolara za verziju od 256 GB. Dodajte Apple Care i na kraju će vas telefon koštati skoro 1.400 dolara.

Nijesmo ni očekivali da će ovaj telefon biti jeftin, ali ga je Apple mogao zadržati makar na nivou cijene za Plus model.

2. Staklena pozadina

Moraćete biti jako oprezni sa svojom investicijom od najmanje hiljadu dolara, jer Vaš iPhone sada ima dvije staklene površine koje mogu da se slome prilikom pada. Model X možda i ima ojačane ivice, ali i staklene strane. Apple je dodao aluminijumski dio na poleđini kako bi bilo omogućeno bežično punjenje – možda je to najjače staklo ikad, ali to ne znači da ga je nemoguće razbiti.

3. Nema Touch ID-a

Apple prosto uživa u odstranjivanju dugmadi i portova sa svojih uređaja. Prošle godine su likvidirali ulaz za slušalice a ove godine su uklonili Home dugme. Dok se većina ljudi raduje uklanjanju tog fizičkog dugmeta, nijesmo sigurni koliko će korisnici biti srećni zbog nedostatka Touch ID-a kao alternative Face ID-u. Možda se otključavanje telefona skeniranjem lica čini bržim i jednostavnijim rješenjem, ali greška prilikom prezentacije Face ID-a na Appleovom događaju govori drugačije.

Pogledajte kako je to izgledalo:
 

4. Datum prodaje

Do pojave iPhone X modela u radnjama treba čekati najmanje do novembra. I prošle godine Airpods su došli dosta kasnije od objave, što zna da frustrira korisnike.