OTP: Poljoprivreda je velika prilika za region

Podijeli

Mala, srednja i velika poljoprivredna preduzeća u Mađarskoj imaju znatan potencijal za izvoz u susjedne zemlje, ali moraju odgovoriti na tri velika izazova ako žele biti uspješna: dubinski poznavati ciljana tržišta, stvoriti široku saradničku mrežu i osigurati stabilno finansijsko zaleđe za potrebna ulaganja.

Prepoznavši ove potrebe, mađarska je OTP banka pokrenula niz događaja namijenjenih domaćim i stranim poljoprivrednim preduzećima pod nazivom Prekogranični poslovni forum, piše SEEbiz.

OTP-ovi stručnjaci za poljoprivredni sektor uvjereni su da proizvodnja za tržišta susjednih zemalja može ponuditi izvrsne prilike za domaća mala, srednja i velika preduzeća. Ipak, uspješna spoljna trgovina u domenu poljoprivrede zahtijeva da preduzeća ispune tri glavna izazova.

Prvo, moraju precizno poznavati tržišta na kojima žele prodati svoje proizvode. Moraju procijeniti za kojim proizvodima postoji potražnja, u kojim količinama te koje su potrebe koje valja zadovoljiti.

Moraju biti svjesni specifičnih regulatornih zahtjeva različitih tržišta. Drugo, trebalo bi da imaju široku saradničku mrežu za efikasnu organizaciju svih relevantnih procesa. I treće, trebaju stabilno finansijsko zaleđe, koje stvara temelj za njihovu proizvodnju, razvoj i dugoročnu uspješnu prisutnost na željenim tržištima.

To su tri područja u kojima će OTP-ova Direkcija za poljoprivredu pomoći mađarskim poljoprivrednim preduzećima nizom stručnih skupova.

Prvi OTP poljoprivredni Prekogranični poslovni forum, koji je početkom septembra održan u Segedu, bio je namijenjen preduzetnicima kojima je potrebna pomoć u proširivanju vlastitih saradničkih mreža i razmjenjivanju poslovnih iskustava.

Preduzetnici koji su održali prezentacije u sklopu ovog skupa – uključujući Krunoslava Kovačića, predstavnika poljoprivrednog preduzeća Mihalj iz Hrvatske – naglasili su važnost prekograničnih poslovnih odnosa i prilika.

“Mi u Slavoniji potrošačima pružamo zdravu hranu, kontrolisanu od polja od stola. Kao vertikalno integrisano poljoprivredno preduzeće, neprestano se poboljšavamo i razvijamo kroz proizvodnju usjeva, stoke, mliječnih i mesnih proizvoda, koristeći najnoviju tehnologiju te učeći što je više moguće od naših partnera i konkurenata u uslovima tržišnog natjecanja”.

„Naše iskustvo pokazuje da vrijedi razmotriti regionalno širenje, iskorišćavajući različite i međusobno komplementarne mogućnosti za proizvodnju, koje proizlaze iz naših geografskih okolnosti. Saradnja s partnerima koji imaju lokalno znanje nudi konkurentsku prednost; otvorenost i kontinuirano učenje takođe igraju ključnu ulogu”, dodao je u svojoj prezentaciji Gergely Szeremey, čelnik kompanije MAVA Befektetési.

“U prepoznavanju potreba poljoprivrednih preduzeća, OTP banka stavlja posebni naglasak na pružanje što kompleksnijih rješenja u pružanju podrške poljoprivrednicima u Mađarskoj i izvan njenih granica da bi uspješno ušli na nova tržišta. Uz ovu seriju skupova, Direkcija za poljoprivredu OTP banke kontinuirano razvija svoje prekogranične aktivnosti još od 2012.; ovi napori ne pokrivaju samo naš kompleksni portfelj proizvoda i usluga, već i naše sisteme saradnje i razmjene informacija s našim bankama-ćerkama u susjednim zemljama”, rekao je Fülöp Benedek, izvršni direktor Direkcije za poljoprivredu OTP banke.

OTP grupa pruža poljoprivrednim preduzećima pomoć u pristupu informacijama o ciljanim tržištima, u umrežavanju, i izgradnji potrebnog finansijskog zaleđa, svojim jedinstvenim, kompleksnim i lako dostupnim paketom usluga.

Usluge su dostupne kroz međunarodnu mrežu OTP grupe koju čini devet banaka, u kojima korisnici mogu koristiti naše finansijske i savjetodavne usluge u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Slovačkoj i Ukrajini, naveli su iz banke.

“U okviru svojih prekograničnih aktivnosti, banka svojim korisnicima pruža savjete o pravnim i finansijskim pitanjima, kao i raznim lokalnim tržištima i regulativama, nudeći pritom sveobuhvatnu finansijsku infrastrukturu. Svi podaci i informacije su dostupni i na internetskoj stranici otpagro.com. Uspjeh naših napora uloženih prethodnih godina se jasno pokazao kroz dinamični rast naših klijenata; više od 70.000 poljoprivrednih preduzetnika i preduzeća posluje s devet banaka OTP grupe”, dodao je Fülöp Benedek.