Kako su društvene mreže promijenile ulogu e-maila

Podijeli

Društvene mreže donijele su mnogo promjena u digitalnu stvarnost.

Ponajprije se misli na to što su uklonile nekadašnju potrebu za blogovima, forumima i generalno “specijalizovanim” mjestima za druženje, ali i komunikaciju. No, e-mail je i dalje postojan, održava se uprkos svemu. Iako su ga, ruku na srce, društvene mreže promijenile.

Naime, elektronska pošta postoji već 45 godina, a popularna je u svijetu posljednjih 25. Nekako je uvijek bila način na koji bi se ujedinila komunikacija. Postojali su chatovi, postojale su poruke na mobilnim uređajima, kao i razni drugi alati prije samog dolaska društvenih mreža, ali e-mail se nekako uporedo razvijao i održavao bez ikakvih problema. Slično je i sad. Samo, kako društvene mreže mijenjaju e-mail?

One su prvenstveno ličnije prirode i najčešće odvojene od posla kojim se neko bavi, što e-mailu daje jednu privatniju notu u smjeru dalje od privatnog života. Zvuči komplikovano, ali uzmite svoje primjere. Komunikacija e-mailom i dalje je sastavni dio svakog poslovanja jer na taj način lako možete “implementirati” ne baš bliske osobe u vaše okruženje. Kroz društvene mreže bi to ipak bilo nepraktično. Takođe, ukoliko ste s nekime baš bliski često ćete koristiti e-mail kako biste zadržali tu privatniju notu.

Svjesni su tog i serveri kao Google ili Microsoft pa uz jendnostavno povezivanje e-mail računom možete napraviti registraciju na svaku relevantniju web stranicu ili društvenu mrežu na svijetu. To je sjajno jer e-mail ipak ne mora sadržavati sve vaše privatne podatke, kao što to u principu sačinjavaju društvene mreže.

Naravno, nije ni to sve, e-mail ima službeniju notu pa služi za potvrdu novčanih transakcija i na njega se oslanjate kad tražite izgubljene lozinke. Dakle, itekako je živa ta “stara” platforma i razvija se kako se razvija sve oko nje. I dalje više nego uspješno.

ICTbusiness.info