Sarajevski kiseljak i Ledo spasavaju Konzum u BiH

Podijeli

U Sarajevu je održan zajednički sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, nadležnih državnih i entitetskih institucija, povjerenika Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljaka i predstavnika Agrokorovih kompanija u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je da kompanije Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma u BiH, da se sve odvija planiranim tokom i da će dug dobavljačima Agrokora najverovatnije biti isplaćivan u narednih 48 meseci.

Dokapitalizacijom Konzuma, Ledo i Kiseljak preuzimaju kontrolu nad ovom firmom u BiH. Mercator, u međuvremenu, preuzima 83 prodajna objekta Konzuma.

Prema riječima Šarovića, preuzimanje dijela Konzuma neće uticati na buduće poslovanje Leda i sarajevskog Kiseljaka. Već je preuzeto 25 od 83 prodajna objekta Konzuma, a sve ove aktivnosti biće završene krajem septembra, naglasio je Šarović.

Povjerenik Vlade Hrvatske za koncern Agrokor Ante Ramljak rekao je da će dug dobavljačima biti otplaćivan, najvjerovatnije, u naredne tri do četiri godine.