Britanski ugostitelji sve teže nalaze kuvare i konobare

Podijeli

Nesigurnost zbog budućeg radnog statusa, ali i gubitak vrijednosti funte uzrokovao je veliki nedostatak osoblja u britanskom ugostiteljstvu koja tamošnjoj ekonomiji doprinosi sa 4,3 odsto.

“Definitivno postaje sve gore i gore. Da bi na oglasu našli kuvara, treba nam između dva i šest mjeseci”, ističe za Reuters Paul Murphy, vlasnik agencije za zapošljavanje Knight Benton Recruitment iz gradića Cleator Moora u svejevozapadnoj Engleskoj pored kojeg je nacionalni park Lake District.

Europski bazen radnika

Prema njegovim riječima, prošle godine kuvara bi našli za najviše dva mjeseca.

Britansko ugostiteljstvo – baš kao i poljoprivreda i građevinarstvo – već godinama glavninu radne snage crpi iz “evropskog bazena”, od Italije i Španije do nekadašnjih komunističkih država na istoku Evropske unije, poput Poljske, Rumunjske i Bugarske.

Prema izvještaju konsultantske kuće KPMG na osnovu podataka Udruženja britanskih ugostitelja (BHA), državljani drugih članica EU čine četvrtinu od tri miliona radnika u britanskom ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Gledano po poslovima, 75 odsto konobara došlo je iz EU, baš kao i 37 odsto spremačica i 25 odsto kuhara.

Procjene BHA govore da ugostiteljstvu svake godine treba 200.000 radnika kako bi se nadoknadio prirodni odliv i zadovoljile godišnje stope rasta te industrije.

Ako “istočnjaci” prestanu dolaziti, a lokalno se stanovništvo ne počne više zapošljavati u pubovima, restoranima i hotelima, poslodavcima će svake godine nedostajati oko 60.000 radnika. Na veći priliv domaćih radnika praktično se i ne računa s obzirom da se posao konobara ili kuvara dijelu Britanaca ne čini kao poželjna karijera.

Desetine hiljada manje

Međutim, nakon odluke o Brexitu iz Evrope dolazi sve manje radnika. Službeni podaci za 12 mjeseci do marta pokazuju da neto migracija u Britaniju iznosi 246.000 ljudi, 81.000 manje nego godinu ranije.

Britanija je sve manje privlačna jer se ne zna kako će izgledati radna regulativa za strance nakon marta 2019. kada Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno raskida veze s EU.

Osim toga, vrijednost funte prema euru pala je 15 odsto, a poljskom zlotu čak 21 odsto.

Problem radne snage ne uspijevaju ublažiti ni veće plate. Stopa rasta plaća u tom sektoru najbrža je u dvije godine, pokazuju podaci za avgust.