Odluka o akcijama A2A u EPCG za osam dana

Podijeli

U Višem sudu je završena rasprava o žalbi na odluku sudije za istragu tog suda da se italijanskoj firmi A2A u Elektroprivredi (EPCG) blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura.

Odluka će biti donijeta u roku od osam dana, piše Pobjeda. Akcije italijanske kompanije blokirane su zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta te kompanije.

Specijalno državno tužilaštvo je u aprilu prošle godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG, zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja, kao i da su oštetili tu elektroenergetsku kompaniju za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Elettricha i Bain- Milano.

Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura.
Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15 miliona eura, EPCG je Italijanima u periodu od 2010. do 2012. dala bez raspisivanja tendera.

Od članova bivšeg italijanskog menadžmenta osumnjičeni su bivši izvršni direktor EPCG Enrico Malerba i bivši finansijski direktori Flavio Bianco i Massimo Sala.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz EPCG – koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodiocu Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Zastupnik optuženih advokat Đuro Čekić kazao je u petak da je učinjena povreda ustavnih načela o zaštiti private svojine, odnosno imovine i podsjetio da su akcije stečene još 2009.

„A2A je najznačajniji ako ne jedan od najznačajnijih investitora u Crnoj Gori. U tom trenutku su akcije kupljene za 436 miliona eura. Transakcija je bila potpuno legalna i transparentna“, kazao je Čekić i dodao da je nezahvalno odgovarati na pitanje kakvu odluku suda očekuje.

On je rekao da je uvjeren u opravdanost svih razloga koje je naveo, a da je odluka na sudu.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u EPCG, zbog postupka koji se vodi protvi menadžmenta italijanske kompanije, ne dovodi u pitanje izlaznu odnosno opciju koja je aktivirana početkom jula.

A2A je kroz put opciju ponudila Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata počevši od 1. maja naredne godine.

Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG-a.