Moraćemo se navići na lošiju hranu: Evropske institucije nemoćne protiv kompanija

Podijeli

Evropska komisija može da daje preporuke, ali ne i da donosi zakone dokle god Evropska unija ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom.

Evropa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Evropi ne smiju da postoje građani i potrošači drugog reda. Neprihvatljivo je dio građana kupuje proizvode lošijeg kvaliteta, svi građani moraju da imaju jednako ribe u ribljim štapićima, kakaa u čokoladi. Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu, rekao je predsjednik EK Žan Klod Junker.

Juče je pred Evropskim parlamentom prvi put s najvišeg nivoa EU osuđen problem različitog kvaliteta proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU.

Oni koji dobro poznaju način donošenja zakona u EU tvrde da će Junkerove najave više da koriste u kampanjama evropskih političara za podilaženje građanima i skupljanje političkih poena.

Distributeri kroje politiku, trgovci, ne mogu da garantuju da je kvalitet proizvoda poznatih brendova koji se prodaju u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Srbiji isti kao u ostalim evropskim zemljama. Multinacionalne kompanije dozvoljavaju kupovinu samo preko distributera.

Slučaj loše Nutelle: Znači, tretiraju nas kao građane drugog reda

Večernji list piše da je i činjenica da građani prihvataju manji kvalitet ako je i cijena niža, dok EK može davati preporuke, ali ne i donositi zakone dokle god EU ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom.

To nije na vidiku u sljedećih 10-ak godina pa ostaje samo “dizanje svijesti građana” da kupuju provjerene nacionalne proizvode, ili da kupuju preko granice ili u trgovinama koje direktno uvoze sa zapada EU, kaže sagovornik Večernjeg lista.