Britanija traži sporazum s EU zbog straha od terorizma

Podijeli
Velika Britanija predložiće u ponedjeljak potpisivanje novog sporazuma o bezbjednosti s EU nakon Brexita, kako bi, ne samo održali, već i pojačali saradnju na bezbjednosnom planu i tako spriječili “rastuću prekograničnu prijetnju”.

Predlog dolazi samo nekoliko dana nakon eksplozije u podzemnoj željeznici u zapadnom Londonu u kojoj je povrijeđeno 30 ljudi. Radi se o petom napadu ove godine.

“Već imamo visok nivo saradnje s EU na području bezbjednosti i u interesu je obje strane da je zadržimo”, kazao je ministar za Brexit David Davidson.

“Naš novi bezbjednosni pakt s EU-om osnažio bi vrijednosti koje dijelimo i omogućio našem partnerstvu sposobnost odgovora na prijetnje s kojima se suočavamo i koje se stalno mijenjaju”, istakao je Davidson.

Vladini predstavnici vide saradnju na području sigurnosti kao na jedan od najjačih argumenata koji bi im mogao poslužiti kao prednost u vrlo složenim pregovorima o raskidu 40 godina dugog zajedništva.

Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rudd je kazala da “najnoviji događaji u Velikoj Britaniji i širom Evrope pokazuju da se kriminalne i terorističke prijetnje mijenjanju i sve više postaju internacionalne”.

“Dugovječna saradnja s našim evropskim partnerima omogućuje nam da se uhvatimo u koštac s tim prijetnjama i zaštitimo naše građane”, kazala je Rudd.