Da li je većina sastanaka beskorisna u eri moderne poslovne komunikacije

Podijeli

Starije generacije navikle su da komuniciraju uživo, održavaju sastanke pa na taj način tražiti rješenja za određene probleme, odnosno, strategije koje su postavljene pred radnu grupu.

Novije generacije to vide kao gubitak vremena jer komunikaciraju putem raznih alata koji nude mogućnosti običnog razgovora pisanim putem, ali i telefonskim i video putem. Kao i mogućnost slanja podataka bilo kojeg formata.

Kako te novije generacije polako preuzimaju primat, poslovno okruženje bitno se mijenja pa dolazimo do toga da se sastanci uživo jednostavno smatraju gubitkom vremena. Uz toliku tehnologiju, zapravo i nijesu potrebni, osim ako nije riječ o grupnim sastancima na kojima se donosi strategija na kvartalnom, godišnjem ili polugodišnjem nivou. Ako je riječ o dnevnim aktivnostima, stvarno jesu gubitak vremena.

Na primjer, ako su sastanci svakog jutra i(li) popodneva, to oduzima barem sat vremena, ako ne i više, a u tom se vremenu može napraviti nešto korisnije vezano uz sami posao. Jer, dok se radi, lako se odgovara na poruke, dogovara dnevna strategija i sve što već jeste potrebno za adekvatno obavljanje posla. Uz to, ljudi su koncentriraniji i pod manjim stresom. Sastanci uživo po tom pitanju mogu imati kontraefekt jer komunicira se s nadređenima, često se traži nešto na što nijeste pripremljeni i sve to utiče na efikasnost.

Uostalom, istraživanje koje je proveo američki Klaxoon potvrđuje sve to, ali na primjeru Sjedinjenih Američkih Država i skromnom uzorku od 115 ispitanika. Njih 23 odsto smatra da su sastanci gubitak vremena, a njih polovina tvrdi da nije koncentrirani na samom sastanku već razmišljaju o nekim drugim stvarima.

Možda će starije živcirati ovako nešto, ali u digitalnom dobu, gdje se dobar dio posla radi i od kuće, a većina toga putem računara, tableta ili pametnog telefona, stvarno jeste nepotrebno insistirati na trošenju vremena uživo razgovorom o stvarima koje se mogu putem grupne e-mail poruke ili chata.

Ko se prvi okrene novom dobu, biće produktivniji, u to nema sumnje…

ICTbusiness.info