Ryanair skupo plaća propuste zbog godišnjih odmora pilota

Podijeli

Cijena akcija niskotarifne avionske kompanije Ryanair u ponedjeljak je pala tri odsto, nakon što je prevoznik saopštio da do kraja oktobra dnevno planira otkazivanje između 40 i 50 letova, što će poremetiti stotine hiljada planiranih putovanja.

Iz Ryanaira su poručili da se bore s nedostatkom radnog osoblja zbog starih godišnjih odmora koji se moraju iskoristiti do kraja godine. Naveli su da je broj otkazanih letova, s kojima se odmah započelo neprihvatljiv za korisnike.

Ako aviokompanija u slijedećih šest sedmica otkaže 40 letova dnevno, time će biti pogođeno oko 285 hiljada planiranih putovanja, uz pretpostavku da je popunjenost aviona 90 odsto. Tim putnicima će biti ponuđeni drugi letovi ili povrat novca.

U nedjelju je kompanija otkazala 82 leta, nakon što je priznala da je “zabrljala” u planiranju godišnjih odmora pilota, prenosi HINA.

Kenny Jacobs iz službe marketinga je kazao da su oštećeni putnici s rezervisanim kartama do 20. maja obaviješteni o otkazivanju.

“Pogriješili smo u planiranju godišnjih odmora pilota i intenzivno radimo na otklanjanju greške”, rekao je on.

Kompanija mijenja svoju fiskalnu godinu koja se trenutno vodi od aprila do marta, a ubuduće će biti od januara do decembra.

Kako pojašnjavaju iz Ryanaira, ta promjena znači da piloti treba da svoj godišnji odmor iskoriste u septembru i oktobru.