Goranović se sprema za izlazak na tržište od pola milijarde potencijalnih kupaca

Podijeli

Industrija mesa Goranović u julu je dobila izvozni broj za tržište Evropske unije. Direktor kompanije Đorđije Goranović za Pobjedu kaže da se na taj način potencijalno tržište proširilo za još 28 država sa oko 500 miliona stanovnika.

“I minimalni udio na tako velikom tržištu biće veliki uspjeh za nas. Kada kažem nas, nemislim samo na našu kompaniju.Dok država sprovodi aktivnosti na putu evropskih integracija, mi se trudimo da sprovedemo sve aktivnosti da naša kompanija postane jedan od njenih prvih predstavnika na zahtjevnom tržištu Evropske unije.To nije lak posao i svjesni smo odgovornosti koju nosi prvo pojavljivanje na novim tržištima. Pripreme su u toku i već smo počeli pregovore sa kompanijama iz nekoliko država EU i drago nam je što postoji interesovanje za našim proizvodima sa tržišta koja imaju na raspolaganju širok asortimanproizvoda od mesa”, kaže Goranović.

Mesna industrija Goranović je rad počela prije više od tri decenije sa nekoliko proizvoda. Danas na tržište plasira više od stotinu proizvoda, zapošljava170 radnika.

“Začetnik kompanije je moj otac koji je započeo posao tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Bavio se otkupom i prodajom žive stoke i razvio odličnu saradnju sa stočarima i ostalima. Prvi maloprodajni objekat u kojem su prvi radnici bili članovi naše porodice otvorili smo 1986. godine. Građani su prepoznali našu ljubav i posvećenosti poslu tako da smo uvidjeli da postoji potreba za proširenjem poslovanja.Godine 1999. počela je izgradnja, a 2001. puštena je u rad savremena fabrika za proizvodnju mesnih prerađevina”, priča Goranović o počecima jedne od najuspješnijih kompanija u Crnoj Gori.

U početku je kapacitet proizvodnje bio 12 tona finalnih proizvoda i firma je upošljavala oko pedeset radnika.

“Proizvodi su od samog pocetka odlično prihvaćeni i kapaciteti i asortiman proizvoda stalno su se povećavali.Ubrzo nakon puštanjarad fabrike za preradu, otvorena je još jedna maloprodajna radnja u Nikšicu, a nekoliko godina kasnije počela je izgradnja jedne od najmodernijih klanica u jugoistočnoj Evropi.Klanica je počela da radi 2011. godine i ima najsavremeniju opremu i linije klanja žive stoke i obrade svježeg mesa”, objašnjavaGoranović.

Na pitanje kako se stiže do takvog uspjeha odgovara: samo velikim radom i trudom, kakorukovodstva, tako i svakog uposlenog u kompaniji, kao i preciznom vizijom cilja kojem se teži.

“Domaće tržište nije dovoljno veliko za održivost kompanije većih kapaciteta. I dalje nam je izvoz jedan od primarnih ciljeva i tu nam predstoji dosta posla”, naveo je on.