Odnosi Madrida i Barselone pred referendum kao nekad Beograda i Podgorice

Podijeli

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos, uoči spornog referenduma o nezavisnosti Katalonije, navodi da će taj region doživeti “brutalno” osiromašenje ukoliko se odvoji od Španije, uz dubok pad njene ekonomske proizvodnje.

“Došlo bi do brutalnog opšteg osiromašenja društva. Bruto domaći proizvod (BDP) bi mogao da padne između 25 i 30 procenata, a nezaposlenost da se udvostručila”, rekao je De Gindos u intervjuu za radio Kope, prenosi agencija Frans pres.

Nezavisna Katalonija bi se, kako je dodao, našla izvan eurozone, tako da bi na 75 odsto katalonskih proizvoda bile primijenjene carine, banke bi morale da se presele, a region bi morao da uspostavi vlastitu valutu.

“Nezavisnost Katalonije bi bila apsolutno iracionalna sa ekonomskog stanovišta”, ocijenio je ministar.

Katalonija, koja predstavlja jednu petinu španske privrede i približno je veličine kao Belgija, zakazala je referendum o nezavisnosti za 1. oktobar, koji su madridski i španski sudovi proglasili nezakonitim.

Zakazivanje referenduma nije imalo uticaja na ekonomiju, jer finansijska tržišta ne misle da je nezavisnost Katalonaca “ni minimalno održiv i prihvatljiv scenario”, rekao je De Gindos.

Katalonska regionalna vlada koja se zalaže za otcjepljenje, tvrdi da će nezavisna Katalonija moći da odlučuje o sopstvenoj fiskalnoj politici i investicijama, što će povećati njihov BDP.

Regionalne vlasti tvrde da Katalonija trenutno plaća milijarde eura više poreza Madridu svake godine nego što dobija nazad kroz investicije i usluge, i da će se to okončati ukoliko se region odvoji od Španije.

Katalonska vlada procjenjuje da Madridu plaća 16 milijardi eura više nego što dobija zauzvrat, ili oko osam odsto regionalnog BDP-a.

Prema centralnoj vladi Španije, koja koristi drugačiju računicu, taj iznos se kreće oko deset milijardi eura, ili 5,0 odsto ekonomske proizvodnje Katalonije.

U Kataloniji živi oko 7,5 miliona ljudi, stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu iznosila 13,2 odsto, što je niže od stope na nivou cijele Španije od 17,2 odsto, navodi Frans pres a prenosi Tanjug.