Podgorica, Mostar i Solin zajedno u projektu RiTour

Stara varoš u Podgorici (kljucaonica.com)

U Solinu je u utorak predstavljen oko 900 hiljada eura vrijedan projekt „RiTour“ usmjeren na vrednovanje kulturne i prirodne baštine i njihovo stavljanje u funkciju održivog turizma kroz prekograničnu saradnju istorijskih gradova Solina, Mostara i Podgorice na rijekama Jadranskog sliva.

Uz jedan hrvatski, bosanskohercegovački i crnogorski grad u projektu su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije „More i Krš“, Turistička zajednica Hercegovačko-Neretvanskog kantona i Turistička organizacija Podgorice.

Bespovratna sredstva dobijena su u okviru prvog poziva za dostavu projektnih predloga INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, javlja HINA.

Da će taj projekt puno značiti Gradu Solinu potvrdio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević rekavši da je to dobra pretpostavka za projekat kojeg već imaju i očekuju rezultate, a radi se o projektu „Jadro – izvor života“.

„Projektom na Jadru Solin će dobiti 1,5 miliona kuna koje će upotrijebiti za izradu posjetilačke i komunalne infrastrukture na izvoru Jadra. To će biti dobra pretpostavka za ovaj projekt, a važnost ima za sva tri grada. Vjerujem da će to biti dobra podloga za buduću dobru saradnju“, izjavio je Ninčević.

Direktor JU RERA S.D. Jozo Sarač je rekao je da će RERA koordinirati sve aktivnosti i uspostaviti tri multimedijalne turističke info tačke s web stranicama, katalozima, brošurama, kao i pripremiti predstavljanje na turističkom sajmu u Madridu.

„Nakon završetka projekta očekujemo oko 200 hiljada posjetitelja u Solinu, Mostaru i Podgorici. Do sada imamo iskustvo rada s Gradom Mostarom, no Podgorica nam je novo iskustvo. Na tom primjeru možemo razvijati destinacijski menadžment. Bez udruživanja nema projekta“, tvrdi je Sarač.

Koordinatorica projekta Antonija Eremut Erceg kaže da s prekograničnim partnerima treba vidjeti koji su načini dobre prakse upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom i strateške smjernice kako bi brendirali cijelo područje, dodala je ona.

„Želimo da se Solin, Podgorica i Mostar brendiraju kao istorijski gradovi na rijekama. Na izvoru Jadra već na proljeće započeće radovi na komunalnoj infrastrukturi, a iduće turističke sezone svi posjetioci će moći da uživaju u projektu RiTour na izvoru rijeke Jadro jer će se prostor kompletno opremiti“, najavila je koordinatorka projekta.

septembar 19, 2017 at 3:16 pm