BiH zbog cijena i povrata PDV-a sve primamljivija za građane okolnih zemalja

Podijeli

U prvih osam mjeseci 2017. godine strani državljani su podnijeli ukupno 196.726 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 8,3 milijuna KM (oko 4,1 milion eura).

Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u navedenom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 56,8 milijuna KM (oko 28 miliona eura).

Najviše su u BiH kupovali državljani Hrvatske i Srbije, i to u Orašju, Velikoj Kladuši i Brčkom. BiH je, navodi portal Klix.ba, izuzetno poželjna destinacija za kupovinu, posebno robe široke potrošnje, što koriste državljani susjednih zemalja koji redovno prelaze granicu i kupuju raznu robu koja je kod njih znatno skuplja.

I građani Crne Gore sve radije trguju u susjednoj BiH, najčešće u Trebinje, gdje ima nekoliko tržnih centara sa značajno jeftinijom robom, a usput se natoči i gorivo po osjetno nižim cijenama nego u domovini.

Pravo na povrat poreza ostvaruje se kupovinom robe u vrijednosti ne manjoj od 100 KM (oko 50 eura), ne računajući alkohol, gorivo i duhan.

S obzirom na broj podnesenih zahtjeva za povrat novca od PDV-a, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto i ako se zna da veliki broj državljana susjednih zemalja zbog blizine granice troši i manje od 100 KM (50 eura) po dolasku, onda je iznos novca koji susjedi u BiH potroše na robu široke potrošnje znatno veći.

“Kada je riječ o graničnim prelazima na kojima su se najviše podnosili zahtjevi za ovjeru istupanja robe iz BiH, a koje su podnosili strani državljani, svakako možemo istaknuti granični prelaz Orašje, gdje je u osam mjeseci ove godine ukupno evidentirano 31.582 zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima u ukupnom iznosu od 1,176.062 KM.