Brnabić: Nećemo Srbiju kao zemlju jeftine radne snage

Podijeli

Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija mora da napravi značajan iskorak u digitalizaciji i obrazovanju, navodeći da se potencijali moraju iskoristiti.

“Ukoliko Vlada Srbije ne uspije da napravi značajan iskorak, onda smo izgubili vrijeme za cijelu našu zemlju i za sve naše građane. Izgubiće Srbija trku u konkurentnosti sa ostalim zemljama Evrope i svijeta i na nama je velika odgovornost da uradimo sve što je potrebno i iskoristimo sve potencijale”, rekla je Brnabić na skupu Industrijska politika i digitalizacija u Srbiji, prenosi Tanjug.

Premijerka je kao najveći potencijal navela “fantastične mlade ljude” koji su dobro obrazovani i sposobni i imaju svoje inovacione kompanije, ali isto tako i fakultete koji su u mogućnosti da približe Srbiju najrazvijenijim zemljama EU.

“Imamo danas IT industriju koja raste brže nego bilo koja industrija, stopa je deset odsto godišnje, a samo proizvodnja softvera raste po stopi od 20 odsto”, rekla je ona i dodala da će to pomoći da Srbija ima ekonomski razvoj na osnovu inovacija, a ne samo investicija.

Kako kaže, to će Srbiju pridružiti najnaprednijim zemljama savremenog društva, a to znači da Srbija neće biti mjesto jeftine radne snage i mjesto gdje se proizvodi tekstil i čarape.

“Mi više nećemo nuditi Srbiju kao zemlju jeftine radne snage već kao zemlju mladih i kreativnih ljudi i gdje ćemo rast zasnovati na prodaji gotovih proizvoda, softvera, pametnih rješenja”, rekla je premijerka.

Ona je ponovila da su digitalizacija i obrazovanje prioriteti vlade i da oni idu “ruku pod ruku” i da je dobra osnova za to napravljena u mandatu prethodne vlade na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić, jer je novoj vladi ostavila makroekonmsku stabilnost i dobro stanje u budžetu.