Kostić pozajmio Todoriću više od 50 miliona eura

Podijeli

Agrokorove firme u Srbiji su predmet okršaja banaka i vanredne uprave tog koncerna i trenutno djeluje da bankari dobijaju.

Prema izvještaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, Privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtjevu za blokiranje otuđenja akcija u firmama, pridružila i Intesa banka, piše Danas.

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mjere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udjela u frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o. (različitoj od istoimenog lanca supermarket), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV i Nova Sloga.

U međuvremenu se pojavila Intesa koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine i PIK Vrbovec. Oni su podnijeli predlog za određivanje privremene mjere kako konzum ne bi mogao da proda svoj udio u Idea d.o.o. Intesa se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora I to zahtijevajući njegove udjele u firmama u Srbiji.

Prema Centralnom registru hartija od vrijednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona eura, već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona eura.

Neke od Agrokorovih firmi u Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona eura.

Najveći dio se odnosi na Sberbanku Slovenija koja je 20 miliona eura potraživanja od Dijamanta obezbijedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrijednosti od oko 46 miliona eura.

AIK banka ima obezbijedjen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona eura) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima. Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora – S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator, i Roda u Srbiji.

U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona eura, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici Kragujevcu.

Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamnata i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit Jubamnke, koji je kao I AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri miliona eura.

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jumbes I Komercijalne banke u ukupnoj vrijednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona eura založio ukupno 4,5 miliona tona smrznutog povrća koje stoji u hladnjačama.

Janković: Agrokor će otići u stečaj

Koncern Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, smatra gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Dodaje da je jedino rješenje da se 50 odsto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se sa tim dokapitalizuje Agrokor.

“Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš – Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, Lex Agrokor ne može da djeluje. To je isto kao da su Grci rekli – mi ne priznajemo stare dugove, hajde sad da krenemo iz početka”, rekao je Janković za Magazin Biznis.

On podsjeća da je govorio da će “Lex Agrokor” pasti pred evropskim sudovima.