Turističke agencije već trljaju ruke: Više kineskih turista u CG zahvaljujući liniji Beograd-Peking

Podijeli

Kineska avionska kompanija Hainan Airlines uspostavila je prije nekoliko dana redovnu liniju između Pekinga i Beograda, a turoperateri u regionu u tome vide priliku za privlačenje kineskih turista.

“Linija je tek počela i prodaja karata za sada ide dobro. Vjerujemo da će se u budućnosti poslovne veze i broj putovanja između dvije zemlje povećavati. Optimisti smo po pitanju ove linije”, rekao je za portal Aviatica Pier Guo, glavni direktor praškog ureda Hainan Airlinesa, koji je zadužen i za srpsko tržište.

Oslanjanjući se na tu liniju, crnogorska agencija Fly Montenegro Travel, najavila je da će ove godine u postsezoni imati nekoliko hiljada kineskih turista koji će u turama obilaziti Crnu Goru.

Već od 15. septembra u Crnu Goru će u organizaciji Fly Montenegro Travela sedmično posjećivati i grupe turista iz Kine a u periodu od otkobra do marta sljedeće godine dogovorene su veće grupe gostiju.

U crnogorskoj agenciji to vide kao veliku priliku za Crnu Goru da privuče kinesko tržište, jer je poznato da su gosti iz Kine veliki potrošači u svijetu i da mnogo putuju. U 2016. godini više od 100 miliona turista u svijetu bilo je iz Kine, a u Evropi ih je bilo 10 miliona.

Ana Marojević, izvršna direktorica grupe Fly Montenegro, rekla je Pobjedi da su oni na tom projektu radili uz veliku podršku kineske ambasade.

Nakon tri godine priprema, a zahvaljujući viznim olakšicama koje je vlada osigurala turistima iz Kine od aprila ove godine, kao i avio-liniji do Beograda, Fly Montenegro je uspio ugovoriti stalne ture i planira do marta sljedeće godine u Crnu Goru dovesti nekoliko hiljada turista.

Marojević je dodala da imaju potpisane strateške ugovore s najvećim kineskim turoperatorima i da su potvrđene ture od devet dana (četiri dana kroz Srbiju i pet dana kroz Crnu Goru).

“Za početak organizacije bilo je nužno i uvođenje direktne avio-linije Hainan Airlinesa Peking-Beograd s vrlo pristupačnim cijenama povratne karte od samo 450 eura. Ture počinjemo iz Beograda, put se nastavlja preko Zlatibora, Žabljaka, Nikšića, Podgorice i primorja Crne Gore”, rekla je Marojević.