Bjelasica Rada bankrotirala

Podijeli

Bjelopoljska fabrika Bjelasica rada, u većinskom vlasništvu Eurofonda i formalno je bankrotirala donošenjem rješenja 8. septembra ove godine, potvrdio je juče “Vijestima” stečajni upravnik ovog preduzeća Sreten Mrvaljević.

U Privrednom sudu juče je održano ročište za ispitivanje potraživanja i usvojena konačna lista prema kojoj je stečajna uprava priznala potraživanja od 1.716.178 eura, a kao neosnovane odbila prijave potraživanja od ukupno 1.829.763 eura.

Najviše priznato pojedinačno potraživanje je Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave od 1.016.388 eura, zatim fonda Trend, prema sudskoj presudi, u iznosu 287.779 eura. Takođe, pojedinačno najveće potraživanje PU od oko 1,83 miliona eura nije priznala stečajna uprava, kao ni potraživanje Sindikalne organizacije preduzeća od 692.424 eura.

Stečaj u ovom preduzeće pokrenut je u maju na zahtjev radnika koji više od godinu nijesu primili zarade.

Predsjednica bivše Sindikalne organizacije Bjelasice rade Ljiljana Raković rekla je da je direktorica fabrike Tamara Lakićević akontativno iz blagajne sama sebi isplaćivala mjesečne zarade, prije isplata drugim radnicima tako da je čudi kako je prijavila potraživanja od 28.000 eura.

“Neću osporavati ovo potraživanje pred sudom jer nemamo ni tri eura za kartu do Podgorice, ali smatramo da je ovo potraživanje neosnovano i netačno sa čim ćemo upoznati i tužioca”, navela je Rakovićeva i napomenula da od upravnika traže da ga dodatno ispita.

Ona je kazala da je Prva banka prijavila potraživanje od oko 7.000 eura jer direktorica “nije vratila kredit”.

Mogućnost stečaja u fabrici najavio je u martu ministar poljoprivrede Milutin Simović, jer fabrika ne radi dugo, izgubila je koncesiju za izvorište mineralne vode i ima dugovanja prema zaposlenima.

Krajem avgusta 2014. godine kompanija je nakon više od šest i po godina prvi put izašla iz stečaja koji je uveden na predlog Galeb grupe koja je potraživala 118.000 eura.

Fabrika bila žirant za kredit novinarki

Rakovićeva je ocijenila da je neosnovano i potraživanje priznato po osnovu duga novinarke Tamare Nikčević banci i pozvala upravnika da ga dodatno ispita budući da ga neće osporavati pred sudom.

Rakovićeva koja je radila u finansijama bjelopoljske fabrike objasnila je da ima podatke da je njihova kompanija mjenicama bila garant (žirant) novinarki iz Nikšića Tamari Nikčević za kredit.
Kako je navela, zbog toga je na kraju u stečajnom postupku podnijeta prijava potraživanja u iznosu od 14.700 eura.

“Ta osoba nikada nije bila zaposlena u Bjelasica radi”, naglasila je Rakovićeva.

Vijesti