Janković: Agrokor neće preživjeti, iduće godine ide u stečaj

Podijeli

Koncern Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, smatra gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je svojevremeno bio i direktor najjačeg trgovinskog lanaca u regionu, Mercatora, a koji je sada dio Agrokora.

On dodaje da je jedino rješenje da se 50 odsto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se sa tim dokapitalizuje Agrokor.

“Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš – Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, Lex Agrokor ne može da djeluje. To je isto kao da su Grci rekli – mi ne priznajemo stare dugove, hajde sad da krenemo iz početka”, rekao je Janković za Magazin Biznis.

Podsjeća da je govorio da će “Lex Agrokor” pasti pred evropskim sudovima. Sberbanka je prva počela da ga ruši, kaže gradonačelnik Ljubljane, koji smatra da je važno i pitanje vlasništva, te da se ta firma Ivici Todoriću ne može oduzeti, jer je vlasnik.

Prema njegovom mišljenju, jedino rješenje za Agrokor je da se 50 odsto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se sa tim ta kompanija dokapitalizuje. U tom slučaju, navodi Janković, Todorić bi možda ostao vlasnik jedan odsto Agrokora.

“Na primjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde eura kredita, u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri odsto. Dobavljači bi dobili plaćeno 50 odsto svojih potraživanja, za 50 odsto bi dobili akcije”, rekao je Janković.

Kako je rekao, to je jedini način da se izbjegne stečaj Agrokora, ali smatra da se, nažalost, to neće dogoditi. Mišljenja je da će se izabrati opcija stečaja i prodaja Agrokora po delovima.

Upitan koliko će stečaj Agrokora pogoditi privredu regiona, Janković kaže da je prednost što će te firme raditi i u stečaju i što se fabrike neće zatvarati.

“Najgore je što će 60.000 zaposlenih živjeti i raditi godinu-dvije u velikoj nervozi i nesigurnosti oko toga šta će biti sa firmom i sa njima, da li će zadržati posao”, zaključio je Janković.