Facebook i Amazon u trci za TV prava britanske Premier lige

Ilustracija (Richard Sellers/Empics)

Sportski događaji privlače stotine miliona gledalaca koje marketinške agencije spretno i profesionalno pretvaraju u ogromno tržište. Stoga su upravo prenosi sportskih događaja posljednjih godina postali nevjerovatno unosan globalni posao, zbog čega se za TV prava žestoko nadmeću najpoznatije i najmoćnije svjetske TV i produkcijske kompanije.

S razvojem modernih tehnologija, brzog interneta i čudesnim mogućnostima sportskih prenosa na webu, odnosno onoga što nazivamo live streaming, u tu su se utrku uključili i internetski divovi, prenosi Dnevnik.hr

Jedna od najpoželjnijih svjetskih fudbalskih liga u kojoj se okreću ogromni novci je engleska Premier liga. Na transfere fudbalera troše se budžeti kakvi se do samo prije godinu-dvije nijesu smjeli niti spomenuti, a danas su postali realnost.

Kako se troši na travnjacima, jednako tako, zapravo i više, troši se i ispred TV ekrana ili displeja računara, što dokazuje i najnovija vijest, prema kojoj su se u borbu, pravu žestoku borbu za prava prenošenja utakmica engleske Premier lige uključili Facebook i Amazon.

Amazon se već dokazao u ovom poslu, kada je prošlog aprila “ukrao” prava za prenošenje američke NFL Twitteru, što je bila samo još jedna od potvrda da je IT branša i njeni najbogatiji predstavnici shvatila kako je live streaming dodatni, sigurni izvor novca.

Za američko područje prava na Premier League drži kompanija NBC, koja je vlasnik prava do sezone 2021/2022 i za njih je isolatil iznos od milijardu američkih dolara. Što se tiče prava prenošenja elitnog engleskog fudbalskog takmičenja za evropsko tržište, do sada su ih držali Sky i BT, ali aukcija za novi paket tek kreće.

Iz Manchester Uniteda, najpopularnijeg fudbalskog kluba na svijetu, potvrdili su kako će se Amazon i Facebook uključiti u takmičenje i otkup TV prava, za koje bi “sretni dobitnik” mogao platiti ukupni iznos od nevjerovatnih sedam milijardi američkih dolara ili više.

Jasno je, dakle, kako je, baš kao i kod fudbalskih transfera, probijena gornja granica koju su mnogi smatrali nedodirljivom, baš kao što je jasno da se budućnost gledanja najboljih fudbalskih liga (i ostalih sportskih takmičenja) polako seli s klasičnih TV platformi u svijet internetskog live streaminga.

septembar 22, 2017 at 2:17 pm