Fabris: Javni dug zbog autoputa do 80 odsto BDP-a

Podijeli

Crnogorska ekonomija ove godine ojačaće za četiri odsto dok se rast BDP-a u narednoj godini projektuje na oko 3,5 odsto, na krilima jakie aktivnosti u turističkom, infrastrukturnom i gradjevinskom sektoru, kazao je viceguverner Centralne banke Crne Gore, Nikola Fabris.

Prognoze CBCG su optimističnije od onih koje je crnogorskoj ekonomiji nedavno predvidio MMF.

“Očekujemo da će trend jakih aktivnosti nastaviti i do kraja godine”, rekao je Fabris Reutersu na marginama bankarske konferncije u Sarajevu. Agencija podsjeća da je rast crnogorskog BDP-a u prošloj godini iznosio 2,5 odsto

Fabris je kazao da će finansiranje velikih infrastrukturnih orojekata, poput autoputa, izvršiti pritisak na javni dug naredne godine, ali i da se nada da će fiskalne mjere koje je Vlada usvojila da se dugom ovlada do 2020. godine.

Reuters podsjeća da je dio fiskalnih mjera i povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara 2018, zamrzavanje zapošlkavanja u javnom sektoru, smanjenje plata javnim funkcionerima i redizajniranje socijalne pomoći.

“Zbog gradnje autoputa očekujemo da javni dug naraste na nivo od 75 do 85 odsto BDP-a, ali će primjena fiskalnih mjera pomoći da se on do 2020. godine smanji na 67 odsto”, naveo je Fabris.

On se nada da će Crna Gora do kraja godine otvoriti pregovaračko poglavlje o monetarnoj oolitici, u okviru pregovora sa Evropskom unijom.

Reuters podsjeća da Crna Gora koristi euro, ali ne kao članica eurozone.

“Mi smo već obavijestili Evropsku komisiju da je naš strateški cilj da zadržimo euro kao zvanično sredstvo plaćanja. Ispunićemo sve potrebne kriterijume i ne smatramo da korišćenje eura automatski znači članstvo u eurozoni”, dodao je Fabris.

Reuters navodi da je Benoit Coeure, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke, izjavio je u petak da bi zemlje zapadnog Balkana trebalo da ojačaju povjerenje javnosti u svoje lokalne valute, jer je, prema njegovim riječima, prekomjerno oslanjanje na euro rizično.

“Nezvanična euroizacija predstavlja rizik financijske stabilnosti u slučaju iznenadnih i znatnih fluktuacija kursa”, ocijenio je Coeure, dodajući da to onemogućuje prenos monetarne politike a može ograničiti ukupan prostor za manevar monetarne politike.