Vašarski stil turizma nije za Crnu Goru

Podijeli

Glavni nedostatak ovogodišnje turističke sezone je kao i ranijih godina kratko trajanje, a onda i ogromne gužve, mišljenjaje dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, prof. dr Rade Ratković, dokje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović istakao da namje trebalo malo više komunalnog reda, u smislu čistoće i buke.

Gužve

“To znači ogromne gužve koje jedva da prima nedostatna infrastruktura, buka, pretjerana koncentracija ugostiteljske ponude, koja gotovo da blokira pješački saobraćaj po starim gradskim jezgrima… Pozitivno je što se polako mijenja struktura tražnje u korist zapadnog i organizovanog tržišta, što treba odlučno pospješiti unapređenjem destinacijskog menadžmenta i odgovarajućim mjerama turističke politike”, kazao je Ratković, prenosi CdM.

Tim mjerama, kako je dodao, treba da postavi odgovarajuće koridore nova marketing strategija turizma Crne Gore, koju iščekujemo.

Septembarska razglednica iz Sutomora: Tri kugle sladoleda za euro, a mogu i dinari

Kako bi turistička sezona bila bolja, Ratković ističe da je potreban novi model organizacije turizma i destinacijskog menadžmenta, kako bismo se organizovano i na vrijeme pripremili za turističku sezonu.

“Krajnje je vrijeme da prestanemo sa tradicijom rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica u vrijeme turističke sezone (april novembar, kadasebudemo organizovali za duge turističke sezone), da organizaciju i upravljanje turističkim mjestima podignemo na nivo susjednih mediteranskih turističkih destinacija i da prevaziđemo vašarski imidž naše turističke destinacije”, kazao je Ratković.

Takođe je, ocjenjuje on, potrebno da podržimo rastuće turističke tokove iz domena tematskog turizma prema središnjem i, naročito, planinskom dijelu Crne Gore.

“Agroturizam otvara velike šanse za valorizaciju potencijala za proizvodnju tradicionalne organske hrane, tako da razvijamo turizam u simbiozi sa ruralnom poljoprivredom, koja bi otvorila na hiljade novih radnih mjesta, unaprijedila kvalitet ukupne turističke ponude Crne Gore i odlučujuće pomogla nužnom procesu zaustavljanja depopulacije kontinentalnog dijela naše domovine. U tom pogledu se treba suzdržavati od protežiranja projekata megalomanske urbanizacije naših djevičanskih planinskih predjela i neosnovanog favorizovanja razvoja skijaške infrastrukture, na uštrb potencijala za razvoj mnogo kurentnijeg tematskog turizma, naročito agroturizma”, objašnjava dr prof. Ratković.

Upravljanje

Novi model destinacijskog upravljanja treba da, po mišljenju našeg sagovornika, prevaziđe sadašnji haos u nedostatnom turističkom informacionom sistemu, koji gradi informacije na procjenama, a ne na potpunoj i korektnoj evidenciji turističkog prometa, traži turiste po aerodromima, graničnim prelazima, željezničkim i autobuskim stanicama. umjesto po hotelskim recepcijma, turističkim biroima, agencijskim poslovnicama.

“Ne zaboravimo da je turista samo onaj koji provede najmanje 24 sata u registrovanim i privatnim oblicima smještaja, i to po turističkim motivima”, poručuje Ratković.

Žarko Radulović je istakao da nam treba malo više reda, komunalnog, u smislu buke i čistoće, kao i u taksi službi.

“Problem sa taksistima progresirao je u odnosu na prošlu godinu, a iduće će u odnosu na ovu. Iz godine u godine je sve veći problem, ali je to teško rješivo jer to se rješava na nivou lokalnih samouprava. Tu je pet ili šest primorskih opština koje imaju svaka svoje interese, tako da je to u ovom trenutku veliki problem”, kazao je Radulović, dodajući da se ovaj problem ne može riješiti jer nema političke volje. Ostalo, kako navodi sagovornik Pobjede, je na nivou zadovoljavajućeg.

“Vizni režim je limitirajući faktor. Međutim, imamo najave da će se u najskorije vrijeme desiti veoma pozitivne promjene i da će neka daleka tržišta koja su bila opterećena viznim režimom biti relaksirana, tako da se nadam da će u narednim godinama dolaziti još više turista, ne ljeti, ljeto je pokazalo i ove godine da smo produžili sezonu, počela je 28. aprila a završiće se 7. novembra. Mi tu polako dostižemo maksimum, sad treba da idemo za ovaj drugi dio godine ka dalekim tržištima i da polako njih privlačimo”, kazao je Radulović.