HNB upozorava: Bitcoin je vaš i samo vaš rizik

Podijeli

Hrvatska narodna banka upozorila je građane na moguće rizike u vezi s ulaganjima u virtualne valute i pozvala da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja.

S obzirom na povećani interes javnosti za ulaganje i trgovanje virtualnim valutama, iz HNB-a su upozorili da virtualne valute nijesu elektronski novac u skladu sa Zakonom o elektronskom novcu niti predstavljaju platnu uslugu prema Zakonu o platnom prometu.

U skladu sa tim, HNB ne izdaje licencu kompnijama koje izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za njihov nadzor, navodi se u saopštenju centralne banke.

“Novčana sredstva uložena u virtualne valute nijesu zaštićena sistemom osiguranja depozita. Stoga osobe koje se odluče na ovakav vid ulaganja same u cjelosti snose rizik gubitka uloženog”, navodi se u upozorenju koje je centralna banka objavila na svom sajtu.

“Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u virtualne valute”, dodaju iz HNB-a.

Inače, Evropsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) je krajem 2013. godine upozorilo na niz rizika. Iz EBA su upozorili da korisnici na platformi za trgovanje valutama mogu izgubiti svoj novac, a novac iz “digitalnog novčanika” može biti ukraden, podsjeća Poslovni.

Korisnici nijesu zaštićeni kada se koriste virtualnim valutama kao platežnim sredstvom, a vrijednost bitkoina ili druge virtualne valute podložna je brzim promjenama i čak može pasti na nulu. Postoji i mogućnost zloupotrebe transakcija u virtuelnoj valuti za kaznena djela, uključujući pranje novca te na kraju posjedovanje virtualnih valuta može podleći poreskim obavezama, kao što su PDV ili porez na kapitalnu dobit.