Investitori u trci za kuće uništene u uraganu Harvi

Podijeli

Stotine hiljada poplavljenih i uništenih kuća u uraganu Harvi postale su meta interesa građevinskih preduzetnika koji vide priliku za odličnu zaradu.

Uragan Harvi koji je prošlog mjeseca pogodio Hjuston ostavio je iza sebe 268.000 poplavljenih domova. Tara Vagoner, direktorica agencije za nekretnine Redfin, kaže za Rojters da dobijaju četiri puta više poziva od investitora zainteresovanih za kupovinu uništenih nekretnina.

Za poplavljene kuće u teksaškoj prijestolnici zanimaju se pojedinačni investitori, ali i grupe njih koji su udružili novac zainteresovani za kupovinu cijelih stambenih naselja.

“Imate ljude s milionima dolara. Žele da kupe uz popust, poprave kuće i preprodaju ih”, pojašnjava Vagoner.

Jedan od njih je i Rej Saser koji već ima iskustva u takvoj vrsti investicija nakon tropske oluje Alison koja je pogodila grad 2001. godine. Saser je tada kupovao po 50 kuća za svega 30 do 40 odsto njihove cijene prije poplave, u obnovu je utrošio još 15 odsto, a potom ih preprodao – po punoj cijeni.

Uragan Harvi učinio je nekoliko puta veću štetu nego prethodne četiri oluje i poplave koje su se unazad 16 godina sručile na grad, pa građevinski preduzetnici vide veliku priliku za odličnu zaradu. Osim toga, zbog privlačnosti Hjustona uragan se – iz investitorske perspektive – nije mogao dogoditi na boljem mjestu. Naime, Hjuston je već decenijama poželjan grad za doseljavanje, pa interesa za obnovljene domove neće nedostajati.

Doseljenike privlači obilje dobro plaćenog posla u tamošnjoj naftnoj industriji a cijene nekretnina s druge su strane relativno niske.

Cijena nekretnine prosječno doseže 230.000 dolara, značajno niže nego u ostalim velikim američkim gradovima. Jedini problem za investitore su vlasnici kuća. Iako većina nije osigurala domove, ekonomista Džejms Gejns smatra da će malo njih htjeti da prodaju. Naime, gubitak radnih mjesta zbog uragana je umjeren, pa bi vlasnici ubrzo mogli pronaći novac za otplatu kredita.

Poslovni dnevnik