Kinezi nakon Luke Zadar “ulaze” i u tamošnji aerodrom?

Podijeli

Kineski investitori su itekako zainteresovani za investiciju u dogradnju zadarskog aerodroma, saznaje SEEbiz.

U razgovorima u kojima posreduje Kinesko-jugoistočno evropska poslovna asocijacija (CSEBA) najviše su interesa pokazale velike kineske kompanije poput China Communications Construction Companyja (inače vlasnika CRBC-a koji je dao najpovoljniju ponudu za gradnju Pelješkog mosta i koja gradi prvi crnogorski autoput), MCC-a i Keruija.

Investicija u proširenje zadarskog aerodroma nameće se kao imperativ, posebno u kontekstu uspostavljanja redovne avio linije s NR Kinom, o čemu se razgovori vode već godinama.

Kako se sada čini, interes kineskih investitora za Zračnu luku Zadar dodatno je povećan nakon što je postalo očito da će novi većinski vlasnik Luka Zadar postati kompanija Luxury Real Estate, povezana s kineskim kapitalom.

“Vidljivo je da se broj kineskih turista i u Zadru i Hrvatskoj povećao i prije uspostavljanja redovne avio linije. To je argument više u razgovorima s kineskim partnerima jer je očigledno da je Hrvatska kao destinacija sve više prepoznata i na kineskom tržištu.

Osim Luke Zadar i aerodroma Zadar, kineski investitori imaju interesa i za Preduzetničku zonu Crno, rekao je za SEEbiz predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić, koji i ovih dana u NR Kini vodi vrlo zanimljive poslovne razgovore vezane za ulaganja u zadarskoj regiji.

Kinezima je Zadar zanimljiv zbog geostrateškog položaja, posebno kad se ima u vidu globalna kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put”.

Razgovori u kojima već godinama CSEBA učestvuje s direktoricom Zračne luke Zadar Irenom Ćosić, većim dijelom su se vodili oko povezivanja aerodroma sa provincijom Guangzhou.

CSEBA je dobila podršku vlasti i provincije koja je spremna i finansijski podržati ovaj projekt. Računa se da bi bilo moguće odmah mogli krenuti s dva leta sedmično. Let bi vjerovatno obavljala kompanija Hainan Airlines koja je veoma zainteresovana za linije prema Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta.

Hainan je najveći kineski privatni avioprevoznik i jedan od svega sedam svjetskih prevoznika koji s ponosom nose pet Skytraxovih zvjezdica za kvalitet svoje usluge.

Razgovori nijesu nimalo jednostavni. Valja samo podsjetiti koliko su trajali razgovori da Ryananir napokon stigne na aerodrom Zadar. Mnoštvo je detalja koje tek treba riješiti, a kao i uvijek kad su kineski investitori u pitanju, osim poslovnog interesa vrlo su važni i politički kontakti na najvišem nivou.

Rendulić kaže kako je u političkom smislu situacija sada bitno povoljnija nego ranijih godina i očekuje da se od niza aktivnosti koje su upravo u toku uskoro dese konkretni poslovi.

“U svakom slučaju, CSEBA nastavlja rad na promociji hrvatskog turizma na sajmovima u NR Kini, u saradnji s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom. Jedan od važnijih događaja je skorašnji Global Tourism Economy Forum koji je na rasporedu 16. i 17. oktobra u Macau”, zaključio je Rendulić.