Lidl u Njemačkoj znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj

Podijeli

Posljednjih dana, otkako je završeno veliko istraživanje o kvalitetu hrane u Hrvatskoj i Njemačkoj, vode se rasprave oko toga ko su glavni krivci šta je u Hrvatskoj skuplje – proizvođači, trgovci ili distributeri.

Splićanka koja je u Njemačku odselila prije godinu dana ispričala je za Slobodnu Dalmaciju svoje iskustvo s cijenama u Lidlu, za koji kaže da je i do 50 odsto jeftiniji u Njemačkoj nego u Hrvatskoj.

Iznenadila se, kaže, već kod prve kupovine.

“Skoro svaki proizvod bio je za 20 do 50 odsto jeftiniji od istog koji se prodaje u Hrvatskoj. Ponajprije tu mislim na njihove brendove”, kazala je ona.

Istakla je da je tako jeftinije plaćala, na primjer, sir mocarela, koja je oko 30 centi jeftinija u Njemačkoj, ali i jogurt, zobene pahuljice i sokovi Lidlovog brenda Solevita.

“U svakom slučaju, sedmična kupovina koju obavljam u Lidlu znatno je povoljnija od one u Hrvatskoj. Za 50 do maksimalno 70 eura mogu se maksimalno snabdjeti”, kazala je ona.

Koliko je u Njemačkoj hrana jeftinija govori i podatak prema kojem u tamošnjem Lidlu karton s deset jaja košta 1,09 eura, dok se u hrvatskim prodavnicama isto pakovanje ne može naći ispod 12 kuna, odnosno, 1,6 eura.

U Hrvatskoj, osim toga, nema pakovanja od osam komada poslastice Kinder Pingui, koje je Splićanka u njemačkom Lidlu našla po cijeni od 1,99 eura.

Iz Lidla su se oglasili po ovom pitanju:

“Lidl Hrvatska se pri formiranju cjena orijentiše prvenstveno na hrvatsko tržište i njegove uslove, to jeste, jedino nam naše tržište direktno diktira formiranje cijena i naše poslovanje na njemu. Uopšteno gledajući, na formiranje cijena ponajprije utiču PDV, troškovi analiza i logistički troškovi. Svojim kupcima nastojimo da osiguramo najbolji kvalitet uz najniže cijene na hrvatskom tržištu i u tome uspijevamo”, kazali su iz hrvatskog Lidla.

Upitani zašto se na hrvatskom tržištu ne mogu naći neki proizvodi, koji su standard u njemačkim poslovnicama, iz Lidla su kazali da se i pri nabavci proizvoda vode uslovima lokalnog tržišta, odnosno, odgovaraju li ti proizvodi ukusima hrvatskih kupaca, pa neki proizvodi nijesu bili dobro prihvaćeni na hrvatskom tržištu, tvrde iz Lidla.