Vučić: Od Merkelove i Makrona zavisi sudbina Evrope

Podijeli

Izbori u Njemačkoj prošli su baš kako sam prognozirao, ali Angeli Merkel neće biti lako, a od nje i Emanuela Makrona zavise i sudbina Evrope, ali i put Srbije u Evropu, ocijenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan da komentariše rezultate jučerašnjih izbora u Nemačkoj, a na opasku da je dobro prognozirao, Vučić je rekao je pogodio čak prva tri i to u procentima.

“I to ne zato što sam nešto izuzetno pametan, nego jednostavno jer sam pratio istraživanja, pratio kampanju i vidite i sami rezultate, desničari su dobili dosta u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, u Berlinu…”, naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Baš zbog toga, kako kaže, neće biti lako Angeli Merkel, ali, dodao je, ona je iskusan lider i on pretpostavlja da će vladu napraviti sa “žutima” i “zelenima”.

Uspjeh njemačke desnice na izborima oborio indekse, euro pada

Upitan kako bi se ti rezultati mogli odraziti na Srbiju, Vučić je rekao da, kad je riječ o običnim građanima, mora da upozori da će mnogo toga da se promijeni u Evropi i svijetu nakon ovih izbora, poručivši da bukvalno sudbina Evrope zavisi od Makrona i Merkelove.

“Vidim da su se Francuzi digli protiv reforme radnog zakonodavstva, ali to je jedan od važnih uslova za dalji razvoj. Od uspjeha Makrona i Merkelove zavisi sudbina Evrope, ali i naš put u Evropu. Vidite koliko je neslaganja u svijetu i to u vezi s važnim stvarima, poput Sjeverne Koreje…neki su u lošim odnosima s Rusijom, sve se komplikuje”, ocijenio je Vučić.

Mi, s druge strane, kaže, treba da se više bavimo sobom, da analiziramo rezultate tih izbora, ali da vidimo kako ćemo dalje…

“Da vidimo kako ćemo dalje, kako da ne budemo nikome na radaru, u središtu kataklizme, a da ljudi budu sve manje siromašni”, rekao je Vučić.

Tanjug