Bangkok najposjećenija svjetska destinacija, London evropski prvak

Podijeli

Bangkok je s 19,41 miliona posjetitelja u prošloj godini bio najposjećenija destinacija u svijetu, slijedi London s 19,06 miliona, Pariz je treći s 15,45 miliona turista, a slijede Dubai, Singapur, Njujork, Seul, Kuala Lumpur, Tokio i Istanbul.

Poredak bi u ovoj godini trebao biti sličan, iako se najveći rast posjeta od 12 odsto očekuje u Tokiju, pokazala je godišnja analiza MasterCard Global Destination Cities Index, koja donosi popis 132 najposjećenija grada iz cijelog svijeta.

U prvih 20 odredišta su i Hong Kong, Barselona, Amsterdam, Milano, Taipei, Rim, Osaka, Beč, Šangaj i Prag. Kada je riječ o Evropi, najposjećeniji su London, Pariz, Istanbul, Barselona, Amsterdam, Milano, Rim, Beč, Prag i Dublin.

London

Dominacija turizma

Index pokazuje da je rast međunarodnih putovanja i potrošnje na putovanjima u najposjećenijim destinacijama veći od rasta svjetskog BDP-a, te su za najveći dio ovih gradova upravo putovanja i turizam postali ključna komponenta ekonomskog rasta.

Globalno, BDP je rastao 21,8 odsto od 2009, a potrošnja međunarodnih posjetilaca se u istom periodu povećala za 41,1 odsto, te je više od polovine najposjećenijih destinacija zabilježilo rast potrošnje konzistentan ili veći od rasta BDP-a.

Kad je u pitanju potrošnja turista, predvodnik je Dubai u kojem ona čini 30,3 odsto BDP-a. Dubai predvodi i ljestvicu destinacija prema iznosu potrošnje, čak 28,50 milijardi američkih dolara, a slijede Njujork s 17,02 milijardi te London s 16,09 milijardi.

Iako nije na listi 10 najposjećenijih u svijetu, Barselona se s 8,9 milijardi dolara našla na 10. mjestu, gosti su u Parizu lani ostavili 12,03 milijarde dolara, u Bangkoku 14,08 milijardi.

Uz Dubai, Bangkok je ujedno grad u kojem će ove godine potrošnja porasti za oko 10 odsto, a pad očekuje jedino u Londonu za 4,6 odsto.

Analiza je još jednom pokazala da Azija i Bliski istok postaju sve važniji elementi globalne ekonomije. Razlike među prvih deset najposjećenijih i prvih deset najbržerastućih destinacija ukazuju da se destinacije u azijsko-pacifičkoj regionu kao i na Bliskom istoku profilišu kao odredišta budućnosti, ističu autori analize, kao i sve važniji elementi globalne ekonomije.

Bukurešt na 18. mjestu s rastom od 10,4 odsto te Lisabon na 20. mjestu s rastom od 10,2 odsto jedini su evropski gradovi koji su se našli među 20 najbržerastućih destinacija. Rast broja posjetilaca od 2009. do 2016. u Evropi bilježe i Sofija (9,4 odsto), Varšava (9,4 odsto) i Budimpešta (8,6 odsto).

Razonoda motiv br. 1

Autori analize zaključuju da turisti većinom putuju radi razonode, a potrošnja značajno varira s obzirom na destinaciju. U 20 najposjećenijih gradova više posjetilaca putuje zbog razonode, osim kad je riječ o Šangaju u koji gotovo polovina (48,4 odsto) posjetitelja dolazi poslovno.

S druge strane, u Kuala Lumpur čak 92,2 odsto turista dolazi radi odmora. Posjetioci u restoranima najviše troše u Seulu, gdje ostave gotovo pola novca, Istanbulu (33,6 odsto) i u Pragu (29,3 odsto), a polovinu budžeta posjetioci Londona potroše na šoping.

Smještaj je najskuplji pri posjeti Parizu (44,8 odsto budžeta), Milanu (40,4 odsto) i Rimu (40,4 odsto). Zahvaljujući efikasnim sistemima prevoza, na ovu stavku najmanji uvid u potrošnji odlazi u Londonu (4,3 odsto), Singapuru (4,6 odsto) te u Hong Kongu (4,6 odsto).

U MasterCardu ističu da su prepoznali važnost uloge gradova kao trgovinskih centara pa zato rade s vladama i gradovima s ciljem pojednostavljenja pristupa ključnim uslugama poput javnog prevoza, ulaze u partnerstva s izdavaocima kartica a nude i iskustva korisnicima kartica preko platforme priceless.com.

Poslovni dnevnik