Grčke finansije stabilizovane, ukinuta procedura za smanjenje deficita

Podijeli

Evropska unija je saopštila da je ukinula proceduru kojom je primoravala Grčku da smanji ogroman deficit pošto je vlada u Atini stabilizovala budžet uz velike mjere štetnje.

Grčki deficit je sada ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je plafon za članice EU, saopštila je Evropska komisija.

Grčki dug je i dalje ogroman – prošle godine je bio na 179 odsto BDP, ali se očekuje njegovo postepeno smanjenje, dodaje se u saopštenju, prenosi Beta.

Atina će i dalje biti pod nazorom EU, a grčke vlasti su se obavezale da će održavati primerni suficit, što ne obuhvata kamate na dug, od 3,5 odsto BDP-a do 2022. godine.

Evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi rekao je da je odluka o ukidanju procedure za smanjenje pretjeranog deficita “priznanje za ogroman napor i žrtvovanje grčkog naroda da uspostavi stabilnost u javnim finansijama zemlje”.

Grčka je 2009. imala deficit do 15,1 odsto, ali je prošle godine imala suficit od 0,7 odsto, dok se ove godine predviđan mali deficit, navela je Evropska komisija.

“Preokret od 2009. nema paralele u Evropi”, rekao je Moskovisi.

Grčka prolazi kroz veliku ekonomsku krizu uz podršku paketa pomoći međunarodnih kreditora – Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i EU.

Međunarodna pomoć je uslovljena sprovođenjem reformi koje podrazumijevaju i smanjenje plata i penzija. Grčka i dalje ima najveću nezaposlenost među članicama EU – oko 21 odsto, mada je 2013. bila na skoro 28 odsto.