Luka Kotor dijeli pola miliona eura kroz dividende

Podijeli

Skupština akcionara Luke Kotor AD jednoglasno je danas usvojila izvještaj o poslovanju zajedno sa finansijskim iskazima za prošlu godinu u kojoj je ta firma čiji je većinski vlasnik Opština Kotor, ostvarila neto profit u iznosu od 936.293 eura.

Skupštini su inače, prisustvovali predstavnici ukupno 91,61 odsto kapitala firme ali je za usvajanje svih tačaka bio presudan glas potpredsjednika Opštine Kotor Branka Nedovića (SDP) jer je on sam bio predstavnik skoro 57 odsto akcija.

Nedovićevo glasanje zajedno sa stavovima novoimenovanog Odbora direktora koji svojim sastavom održava aktuelnu lokalnu vlast u Kotoru (Demokrate, URA, SDP, DF i SNP), danas nije bilo po volji predstavnicima DPS u Skupštini akcionara i Bordu, direktoru Fonda PIO Dušanu Peroviću i Stanislavi Subotić, ali oni osim negodovanja, nijesu mogli da spriječe donošenje svih predloženih odluka.

Tako je većinom glasova donešena odluka o raspodjeli ostvarene dobiti po kojoj je 50 odsto prihoda (444.739 eura) određeno za dividendu koja će se isplatiti akcionarima, 45% (400.266 eura) knjižiće se kao neraspoređena dobit i biti prvenstveno namijenjeno za investicije, dok je 5% (46.815 eura) ostavljeno kao rezerva. Većinom glasova usvojene su i izmjene Statuta Luke Kotor ad koje omogućavaju da se za izvršnog direktora osim osobe koja ima VII stepen stručnosti, može imenovati i lice koje ima obrazovanje V ili VI stepena pri čemu je potrebno da ono ima zvanje i ovlašćenje kapetana duge plovidbe.

„Širom svijeta imate zapovjednike brodova kao direktore luka, čak i ogromnih kontejnerskih terminala jer ti ljudi iz svoje prakse imaju ogromno iskustvo i znanje o pomorskoj industriji, tako da bez problema mogu voditi i luke. Zapovjednicima koji imaju VI stepen stručnosti brodarse kompanije povjeravaju kruzere koji vrijede i do milijardu dolara, što je višestruko veće nego što je vrijednost kaputala Luke Kotor, pa ne vidim razloga zašto takav čovjek koji bi došao po konkursu, eventualno ne bi mogao uspješno da vodi i ovu firmu.“- obrazložio je predsjednik Borda dirtektora dr Branislav Dragović.

„Ja se ne razumijem puno u ovu oblast kada je u pitanju pomorstvom, ali je ovdje riječ o menadžmentu koji treba da bude visokoobrazovan. Ovim bi poslali lošu poruku jer direktor Luke mora imati najmanje VII, ako ne i VIII i IX stepen stručne spreme”, uzvratio je Dušan Perović, ali je preglasan.

 

Opširnije čitajte na portalu Vijesti.