Najveća ruska banka planira povlačenje iz Evrope zbog sankcija protiv Moskve

Pritisnuti regulatorima: Sberbank (biznisinfo.ba)

Sberbank planira da napusti niz evropskih zemalja zbog ozbiljnih poteškoća u poslovanju koje proizlaze iz silnog regulatornog pritiska povezanog sa sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref

‘Trenutno optimizujemo naše poslovanje u Evropi, a iz niza zemalja ćemo otići. U Evropi je izuzetno teško poslovati pod sankcijama“, rekao je Gref u intervjuu za TV kanal Rossia 24.

„Tamo (u Evropi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora. Premda na tom tržištu ne pripadamo u red velikih banaka, uvršteni smo među sistemski važne banke pod direktnim nadzorom Evropske centralne banke, a tom nam vrlo ozbiljno komplikuje život. Za malu banku snositi sve troškove povezane s direktnim nadzorom ECB-a nad sistemski važnim bankama nije jednostavno“, rekao je Gref.

Sberbankovo evropsko poslovanje organizovano je kroz grupaciju Sberbank Europe sa sjedištem u Beču odakle se upravlja mrežom banaka-kćeri u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj. Osim toga, Sberbank posluje kroz kćer-kompaniju u Švajcarskoj.

Ovoga ljeta Sberbank je prodao biznis u Slovačkoj, ali, kako se navodi, najneuspješnijim tržištem za Sberbank postala je Hrvatska, gdje su 2016. godine vlasti obavezale banke da ponovno izračunaju hipoteke stanovništvu po stopi koja nije profitabilna za banke, što je dovelo do gubitaka, a još 1,1 milijardu eura Sberbank može izgubiti zbog kredita Agrokoru.

septembar 26, 2017 at 11:10 am