Oporavak eurozone je dobra vijest, ali ne i jačanje eura

Podijeli

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izrazio je zabrinutost zbog jačanja eura.

Dragi je u Evropskom parlamentu rekao da “nedavna promjenljivost u kursu prestavlja izvor neizvjesnosti zbog čega je potreban nadzor”.

Euro je s 1,05 dolara početkom godine porastao na oko 1,19 dolara. Dalje jačanje eura bi imalo posljedice na izvoz iz eurozone i ograničilo ekonomski oporavak u njenim članicama.

Dragi je odboru Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja rekao da je privredni oporavak “čvrst i obuhvatan”. Privredni rast eurozone će u narednim kvartalima nadmašiti istorijski prosjek, izjavio je on.

“Ekonomski rast je sada stabilan i široko rasprostranjen u svim zemljama eurozone i sektorima. Realni rast BDP-a je bio bolji od očekivanog u prvoj polovini 2017. godine, a u drugom kvartalu je, na godišnjem nivou, iznosio 2,3 odsto”, izjavio je Dragi.

Ekonomija eurozone je, kako je dodao, zabilježila 17 uzastopnih kvartala rasta, a najnoviji podaci ukazuju na nastavak zamajca u narednom periodu.

“Tekući oporavak je prije svega zasnovan na domaćim faktorima, a tržište rada se značajno poboljšalo”, izjavio je predsjednik ECB.

Nezaposlenost je trenutno na osmogodišnjem minimumu, a investicije se popravljaju, dodao je on.

ECB bi na redovnom zasijedanju 26. oktobra trebalo da iznese plan za početak postepenog gašenja programa otkupa obveznica, u mjesečnoj vrijednosti od 60 milijardi eura, navodi agencija AP a prenose Beta i Tanjug.