Sastanci Ivice Todorića u Beogradu: Želi da sruši Vladu Hrvatske zbog Lex Agrokora

Todorić (Novi list)

Ivica Todorić u posljednjih nekoliko nedjelja održao je niz sastanaka u Beogradu, saznaje N1 iz dva nezavisna izvora u dvije zemlje.

Todorić je razgovore vodio uoči početka objave niza tekstova na svom blogu u kojem žestoko optužuje Vladu Hrvatske za nezakonito djelovanje uoči, za vrijeme, i nakon donošenja Lex Agrokora.

Na sastancima u Beogradu razgovarao je s nizom hrvatskih, srpskih i britanskih medijskih i poslovnih savjetnika od kojih je želio saznati šta misle o njegovoj poziciji, i planiranom istupu putem objava na svojoj web stranici.

Todorić se sastajao i sa svojim advokatskim timom, a posebno u Beogradu i s jednim od vodećih advokata za međunarodno pravo. On je na sastanke dolazio s nizom dokumenata o kojima je od sagovornika tražio stručnu ekspertizu i procjenu njihove medijske, ali i pravne snage, u mogućim sudskim procesima.

Najzanimljiviji detalj u tim razgovorima je bila odlučnost i uvjerenost Ivice Todorića da barata činjenicama i dokazima za koje je uvjeren da mogu da sruše Vladu. Žestina s kojom je nastupao iznenadila je dio savjetnika i advokata i to toliko da su mu savjetovali oprez u procjeni činjenica koje je iznio u razgovorima.

Lista ‘neprijatelja’

Todorić je, prema saznanjima N1, sastavio i svojevrsnu listu „neprijatelja“.

Na vrhu liste je njegov bivši šef finansija Ivan Crnjac, i to zbog poslovnog, ali i ličnog, porodičnog odnosa koji ih je povezivao u Agrokoru do donošenja posebnog zakona o prinudnoj upravi.

Odmah iza njega je Vili Hemerberger, čovjek kojeg Todorić smatra autorom roll-up kreditnog modela u Agrokoru. Hemetsberger je, zanimljivo, bio jedan od ključnih ljudi koji je učestvovao u prodaji i preuzimanju Volksbanke od strane Sberbanke za 550 miliona eura.

Za Financial Times Hemetsberger je tada u izjavi zagovarao rusku banku i rekao kako Sberbank snažno ulazi na tržišta i raste dok se druge banke „smanjuju“.

Tada je, zanimljivo, Sberbank počeo obilno da kreditira i Agrokor. Danas, Hemetsberger je kao partner Ithuba Capitala iz Beča, jedan od savjetnika Ante Ramljaka u Agrokoru. A Todorić je uvjeren kako je izigrao i njega lično i Sberbanku i pomagao u ulasku fondova u Agrokor.

Iduća na listi Todorićevoj listi neprijatelja je potpredsjednica hrvatske vlade Martina Dalić, a odmah iza nje Ante Ramljak.

septembar 26, 2017 at 10:21 am