Zakon o planiranju prostora zavisi od koalicionih partnera DPS-a

Podijeli

Ukoliko Skupština danas ne prihvati amandmane koalicionih partnera DPS-a – Bošnjačke stranke, Liberalne partije i Hrvatske građanske inicijative, vladin Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je izazvao protivljenja laičke i stručne javnosti, mogao bi biti odbijen.

U dosadašnjoj praksi parlamenta to se rijetko dešavalo, pišu “Vijesti”.

SD je najavio da će odlučiti tokom rasprave o predlogu, koji DPS podržava.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik FORCE Genci Nimambegu na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kazao je da neće glasati za ovakav zakon jer je “isključenje lokalnih samouprava iz tog procesa nelogično i predstavlja krajnju centralizaciju koja nije u duhu demokratizacije Crne Gore”.

I poslanici Liberalne partije (LP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Bošnjačke stranke (BS) saopštili su da će njihov glas zavisiti od (ne)prihvatanja amandmana. Na sajtu parlamenta još nema predloženih amandmana.

Skupština ima 81 poslanika, a vladajuća koalicija 42. To znači da bez Nimanbegua usvajanje zakona čiji je predlagač Ministarstvo održivog razvoja i turizma zavisi od jednog poslanika vladajućeg saveza.
Najsporniji dio predloga zakona, kako se i juče čulo na Odboru, je centralizacija sistema prostornog planiranja, odnosno oduzimanje ingerencija opštinama u toj oblasti i njihovo prebacivanje na Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Ministar Pavle Radulović kazao je da ovaj zakon samo oduzima pravo parlamentima lokalnih samouprava da glasaju o dokumentu, dok samim opštinama daje znatno veća prava u prostornom planiranju.

“Opštine će novim zakonom formalno imati mnogo veća prava da utiču na tekst plana nego što je to predviđeno postojećim. Zbog novog zakona neće biti oštećene, prihodi će im biti povećani, a rashodi smanjeni jer je administracija prenesena na Ministarstvo”, kazao je Radulović.

On tvrdi da će se novim zakonom znati “u svakom trenutku gdje je pošlo naopako” i ko je odgovoran za to.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je “Vijestima” da će oni danas na sjednici, zavisno od rasprave, donijeti konačnu odluku. BS je naime, kaže poslanik, podnio dva amandmana i očekuje da budu prihvaćeni.

Prvi se tiče vraćanja inspekcijskih nadležnosti Upravi za inspekcijske poslove, jer zakon propisuje da ih preuzme Ministarstvo. Na čelu Uprave za inspekcijske poslove je kadar BS Alija Košuta.

Drugi amandman propisuje produženje roka za nadzor nad sprovođenjem zakona sa 90 dana na tri godine. Ibrahimović kaže da je rok iz Predloga zakona prekratak.

Andrija Popović (LP) je kazao “Vijestima” da će zbog sporne “centralizacije države” danas pokušati da amandmanski poboljšaju finalnu verziju tog zakona. “Od toga će zavisiti naša eventualna podrška”, kazao je Popović “Vijestima”.

Adrijan Vuksanović (HGI) kazao je da će podrška njegovog kluba zavisiti od (ne)podrške brojnim amandmanima koji će danas biti podneseni.