Ekonomisti sve manje vjeruju Trampu

Podijeli

Neizvjesnost u pogledu planova američkog predsjednika za podsticanje ekonomskog rasta potpirila je zabrinutost među ekonomistima u pogledu rizika za privredu, iako su kratkoročni izgledi za recesiju po njima mali, pokazuje tromjesečno istraživanje.

Ključne su procjene, uključujući one o ekonomskom rastu koji bi ove godine trebalo da iznosi 2,2 odsto, te 2,4 odsto u idućoj, tek neznatno promijenjene u odnosu na jun, pokazuje novo tromjesečno istraživanje Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista (NABE), piše Poslovni dnevnik.

Novina je da u posljednjem istraživanju 48 odsto od 50-ak anketiranih ekonomista smatra da prevladavaju rizici usporavanja ekonomskih aktivnosti. U junskom izvještaju njihov udio je iznosio 36 odsto.

Analitičar NABE-a Ken Simonson pronalazi niz mogućih razloga za izraženiju dozu pesimizma.

“Vjerovatno je posrijedi pojačana zabrinutost zbog Sjeverne Koreje, a možda se čini i da je centralna banka (Fed) bliže odluci o zaoštravanju monetarne politike”, ističe Simonson za AFP.

Napominje ipak kako rizik usporavanja ne znači nužno da se očekuje recesija.

Osim toga, udio ispitanika koji očekuju smanjenje pojedinih poreza do kraja godine pao je s 83 odsto u junu na 73 odsto.

Sprovođenje plana vezanog za infrastrukturu sada očekuje 61 odsto ispitanika, u odnosu na 83 odsto koliko je njihov udio iznosio u prethodnom istraživanju.