Google slavi 19. rođendan

Podijeli

Prije tačno 19 godina krenuo je sa radom internet pretraživač Google, koji se u međuvremenu “nabildao” sa gomilom servisa bez kojih mnogi od nas ne bi mogli da zamislimo funkcionisanje na poslu i kući.

Kako smo i navikli, svaki put kada se obilježava neki značajan datum, Google svoj pretraživač dizajnira u tom smislu, tako da je on danas u prazničnom ruhu.

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizovana u internet servisima i proizvodima, koji uključuju internetske reklamne tehnologije, pretragu, internetsko skladištenje i softver, dok se veći dio profita ostvaruje preko AdWordsa, piše na Wikipediji.

Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskim studijama na Univerzitetu Stanford.

Zajedno posjeduju oko 14 odsto dionica, ali kontrolišu 56 odsto dioničarske glasačke moći kroz tzv. “superglasačke zalihe”.

Početna javna ponuda je bila 19. augusta 2004. Njihov opis misije od samog početka je bio “da organiziraju svjetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i koristivim”, a njihov neslužbeni slogan je bio “Don’t be evil” ili u prevodu ne budi zao.

Godine 2004. Google se premjestio u novo sjedište u mjestu Mountain View, Kalifornija, koje je nazvano Googleplex.

Brzi rast od osnivanja je povukao lanac proizvoda, nabavki i partnerstava van Googleove pretraživačke mašine. Oni nude internetske servise kao što su softver za produktivnost uključujući email (Gmail), online čuvanje podataka (Google Drive), kancelarijski paket (Google Docs) i društveni mrežni servis (Google+).

Desktop-proizvodi uključuju aplikacije za online pregledanje, organizovanje i uređivanje slika i brzo dopisivanje.

Kompanija drži razvoj Android mobilnog operativnog sistema i samo-preglednički Chrome OS za netbook poznat kao Chromebook.

Google se snažno uključio i u komunikacioni hardver: ima partnerstvo sa velikim elektronskim proizvođačima u produkciji svog “visoko-kvalitetnog i jeftinog” Nexus uređaja i kupljenog Motorola Mobility u maju 2012. U 2012, infrastruktura optičkih vlakana instalirana je u gradu Kansas za opremanje Google Fiber radio servisa.

Korporacija, procjenjuje se, pokreće više od milion servera u data centrima u svijetu i upravlja sa preko milijardu zahtjeva za pretragu i oko 24 petabajta korisnički-generisanih podataka svaki dan.

U decembru 2013, Alexa je označila google.com kao najposjećeniji web-sajt u svijetu. Veliki broj Googleovih sajtova na ostalim jezicima nalaze se među prvih stotinu, kao i ostalih nekoliko sajtova koje posjeduje Google, kao što su YouTube i Blogger.

Njihova dominacija na tržištu je vodila ka velikoj medijskoj pokrivenosti, ukljujčujući kritikovanje kompanije zbog problema kao što su autorsko pravo, cenzura i privatnost.

Zbog svoje veličine i moći, ali i specifičnog načina poslovanja, Google je prethodnih godina pod lupom Evropske komisije koja je tu kompaniju više puta novčano kažnjavala.

Najdrakonskija kazna izrečena je nedavno zbog favorizovanja svojih proizvoda u rezultatima pretrage – Brisel je Google-u odredio novčani penal od 2,4 milijarde eura.