Šehović: Školujemo omladinu za tržište, ne za biro rada

Podijeli

Učešće poslodavaca poput Hiltona, Centre Vile, Splendida, France, Kalampera, Impeka, Ramela, Toščelika, autoservisa Renooa, Fiata, Škode, Mercedes Benza, Opela, „7. avgust“, Adriatik Marinasa i mnogih drugih, učvršćuje uvjerenje da smo ušli u ozbiljnu priču u kojoj će dobitnici biti prije svega mladi, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović

On je kazao i da je već sada zavidan broj djece i kompanija koji su zainteresovani za dualno obrazovanje, te da ih narednih nedjelja očekuje sastanak sa predstavnicima poslodavaca, kako bi od ljudi koji učestvuju u projektu čuli šta su očekivanja kako od njih samih, tako i od djece i obrazovnih institucija.

“Dualno obrazovanje ne znači samo prisutnost učenika u radionici, pogonu, kuhinji ili u drugom radnom prostoru. Poslodavac kod dualnog obrazovanja ne ustupa školi i učenicima samo prostor i opremu već je odgovoran za obrazovanje učenika”, rekao je Šehović u intervjuu Dnevnim novinama.

Na tržištu, prema njegovim riječima, najviše slobodnih radnih mjesta ima u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, poljoprivredi, preradi hrane, građevini i elektrotehnici.

“Dualno obrazovanje, kao oblik obrazovanja na trećem stepenu koga karakteriše učenje uz rad kod poslodavca, preduslov je za stvaranje traženog kadra koji će izaći spreman na tržište, ali i jasan pokazatelj pune posvećenosti države rješavanju višedecenijskog strukturnog problema sa kojim se naše društvo suočava”, kazao je ministar.

U toku praktičnog obrazovanja kod poslodavca učenici se osposobljavaju za samostalan rad u profesiji za koju se obrazuju, dodao je on.

“Učenje kroz rad im omogućava povezivanje teorije i prakse, bolje razumijevanje teorijskih sadržaja i njihovu praktičnu primjenu. Kroz partnerstvo sa poslodavcima obrazovni sistem dobija povratne informacije o nedostajućim vještinama i kvalifikacijama na tržištu rada i na taj način pomaže usaglašavanju obrazovne ponude sa potrebama tržišta rada. Poslodavci su u mogućnosti da daju doprinos stvaranju kvalifikovane radne snage i da već u toku obrazovanja pripreme učenike za zaposlenje odmah nakon završetka obrazovanja”, naveo je Šehović.