Winter is coming: Kako se grijati ove zime a ne potrošiti mnogo novca

Podijeli

I ove godine je u Crnoj Gori najjeftinije grijanje na drva, iako metar kubni košta i do 45 eura.

No, grijanje na drva i ugalj nije baš, kako kažu sagovornici portala Analitika, „komforno“. Potrebno je obezbijediti mjesto gdje da se smjesti, a mnoge zgrade danas nemaju ni kamine ni podrume, posebno u novogradnji. Toplana kod nas, zna se, nema.

Podgoričanin Dejan Perović, i ove godine se odlučio da za grijanje koristi drva. Kaže da mu je to najisplativije.

„Zadovoljan sam, stan mi se dobro ugrije u zimskim danima, a jeftinije je od drugih načuna grijanja. Računi su mi 40 do 50 eura mjesečno. Metar kubni drva sam platio 42 eura, a za sezonu sam kupio šest metara kubnih. Računam da će me računi za struju zajedno sa drvima za šest mjeseci koštati 550 eura“, priča on.

Uoči zime ponovo se postavlja pitanje – kako se dobro ugrijati, a potrošiti malo novca? Iz Ministarstva ekonomije kažu da je grijanje na drva i ove godine najjeftinije.

„Ako prosječno domaćinstvo u Crnoj Gori ima potrebu za energijom za grijanje koja odgovara količini 11 metara ogrijevnog drveta, to znači da bi to domaćinstvo pri istim uslovima potrošilo pet tona uglja ili tri tone peleta ili 12960 kWh električne energije pomoću TA peći odnosno grijalica. Ako ovo iskažemo novčano, uzimajući u obzir specifične cijene pojedinih energenata , najjeftiniji vidovi grijanja su i dalje ogrijevno drvo i ugalj“, kazali su za Portal Analitika iz Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije.

Na podgoričkoj pijaci je velika ponuda drva, a cijene se kreću između 35 i 45 eura za metar u zavisnosti od vrste drveta i toga da li je išegano i iscijepano. Najviše se, kažu oni, traži bukovo drvo.

„Mislimo da je to zbog toga što je najjeftinija, a dobra je, dobro gori. Ja sam zadovoljan kako nam prolaze drva“, kaže jedan od prodavaca.

Bukovo drvo košta od 35 do 45 eura po metru kubnom, dok je cijena ,,pitomih“ za oko euro ili dva eura viša.

Najskuplja su cijepana, koja se prodaju do 45-46 eura, dok se drva rezana na metar prodaju po 37, a ćokovi do 40 eura.

No, grijenje na drva i ugalj nije baš, kako kažu, naši sagovornici „komforno“. Potrebno je obezbijediti mjesto gdje da se smjesti, a mnoge zgrade danas nemaju ni kamine ni podrume, posebno u novogradnji.

Grijanje na pelet

Budo Stanisavić se ove godine odlučio na grijanje na pelet, jer je kako kaže jednostavniji za korišćenje, a i zbog dobrog iskustva poznanika.

„Tek sam kupio peć na pelet, ali iz razgovora sa onima koji je koriste, očekujem da ću biti zadovoljan. Kupio sam tri ipo tone pelata, plaćao sam po 180 eura tonu, znači 630 eura. Plus dodatnih oko 300 eura će mi za grijevnu sezonu biti računi za struju. Tako, računam da će mi za šest mjeseci ukupno biti potrebno za grijanje sprata kuće, koji je prilično veliki, oko 930 eura“, kaže Stanisavić.

Veliki broj građana se grije na klima uređaje

Ipak, grijanje na struju je danas izbor velikog broja građana. Za grijanje klima uređajima se pogotovo odlučuju oni koji žive u Podgorici i primorskim gradovima Crne Gore.

“Student sam i živim u zgradi, pa se grijem pomoću klime i radijatora. Računi su mi veliki, u zimskom periodu od 60 pa do čak i 100 eura. U ovom stanu nemamo mogućnost grijanja na drva”, kazao nam je Nikola Mitrović koji živi u Podgorici.

Ne treba zanemariti ni cijene uređaja za grijanje – najjeftinije su električne grijalice, jeftiniji šporeti koštaju oko 150 eura, najskuplji proizvodi za centralno grijanje na pelet koje koštaju par hiljada eura, kaže Viktor Smolović iz OKOV-a.

No, bez obzira kako se grijemo, moguće je smanjiti potrošnju a samim tim i izdatak u kućnom budžetu.

Treba koristiti štedne sijalice, kupiti energetski efikasne uređaje, ugraditi kvalitetnu bravariju i odgovarajuću izolaciju a prostorije ne treba zagrijavati na temperature iznad 20 stepeni, kažu iz Ministarstva ekonomije.