Google prihvatio zahtjev EU, ponudio isti tretman za konkurenciju

Podijeli

Google je obavijestio Evropsku komisiju da je spreman jednako tretirati sve usluge upoređivanja cijena u internetskoj kupovini, prihvativši time evropske zahtjeve kako bi otklonili prijetnju novih kazni zbog suzbijanja konkurencije.

U junu je Evropska komisija američkom softverskom divu odredila rekordnu novčanu kaznu od 2,4 milijarde eura zbog kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, zatraživši od njih da osiguraju jednaki tretman za konkurenciju u segmentu upoređivanja cijena pri internet trgovini.

Google je nedavno kažnjen sa 2,4 milijarde eura, a mogao bi opet…

Danas ističe rok do kojeg je američka kompanija trebalo da ukine nezakonitu praksu suzbijanja konkurencije.

Iz Googlea su juče poručili da će konkurencija ubuduće licitirati za sva mjesta na popisu rezultata pretraživanja. U prethodnom predlogu su naznačili da će prva mjesta na popisu zadržati za sebe dok će za ostala licitirati konkurencija.

“Pružamo kompanijama koje nude uslugu upoređivanja cijena istu priliku da na Googleovim stranicama s objavljenim rezultatima pretraživanja prikazuju prodajne oglase trgovaca kakvu ima i Google Shopping”, kazao je portparol kompanije Al Verni.

“Google Shopping takimičiće se pod istim uslovima i poslovati kao da je odvojena kompanija, učestvovaće u licitacijama kao i svi ostali”, pojasnio je Verni.

Promjene stupaju na snagu danas, i to samo u Evropi. Usluga upoređivanja cijena funkcionisaće kao nezavisan dio poslovanja, s odvojenim timovima koji će sarađivati s konkurencijom odnosno s trgovcima. Njeno funkcionisanje nadziraće regulatori.

Iz Brisela su saopštili da su angažovali revizorsku kuću KPMG i marketinšku kompaniju Mavens da bi pomogli pri rješavanju tog problema.

“U ovoj fazi bi bilo prerano da Komisija zauzme konačan stav o Googleovim planovima. Kao što je kazala sekretarka Vestager, ‘još ćemo se prilično dugo baviti ovim pitanjem'”, podsjeća portparol EK Rikardo Kardozo.

Povratnu informaciju o novom predlogu Googleu je već poslalo otprilike desetak od procijenjenih 200 do 300 konkurentskih kompanija koje u Evropi nude usluge upoređivanja cijena.

Nekoliko njih kritikovalo je predlog, tvrdeći da ne otklanja sumnje regulatora, napominje Reuters a prenosi Hina.