Gorivo najjeftine u BiH, najskuplje u Sloveniji

Podijeli

Bosna i Hercegovina ima najniže cijene naftnih derivata u regionu, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface a prenosi Indikator.ba.

Cijena litra benzina u BiH je 0,90 eura, pri čemu je osnovna cijena 0,47 eura, a ostatak čine akciza koja iznosi 0,31 eura i PDV 0,12 eura.

Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litar benzina košta jedan euro, a učešće akcize u cijeni više je nego u BiH i iznosi 0,35 eura.

U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura, pri čemu je učešće akcize 0,45 eura.

Najviše cijene benzina u regionu imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Litar benzina u Crnoj Gori košta 1,22 eura, pri čemu je učešće akcize 0,53 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura uz učešće akcize od 0,52 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura, a učešće akcize u cijeni je 0,56 eura.

Bosna i Hercegovina ima najnižu cijenu litra benzina ako se posmatra širi region jugoistoka Evrope, uključujući i Bugarsku, Rumuniju i Grčku. Grčka, koja je i članica EU, ima najvišu cijenu koja iznosi 1,5 eura po litru, a učešće akcize u cijeni je 0,67 eura.