Trgovinsko čudo: Mala Slovenija izvozi u Njemačku više nego što uvozi

Podijeli

Slovenačka ekonomija s Njemačkom ostvaruje više od petine trgovine sa svijetom. Prema podacima Slovenačko-njemačke privredne komore, automobilska industrija najjače povezuje ekonomije dvije zemlje.

Automobilska industrija je najvažnija izvozna njemačka industrija, a Njemačka je najvažniji partner za prenos novih tehnologija u Sloveniju, piše Večer.

Strateško partnerstvo

Takođe, njemačke kompanije su među glavnim ulagačima u Sloveniju. Ukupna vrijednost direktnih ulaganja njemačkih firmi u Sloveniju krajem 2014. iznosila je više od milijardu eura ili 10,4 odsto svih stranih direktnih ulaganja u Sloveniju.

S tim udjelom, Njemačka je zauzela treće mjesto na popisu zemalja koje su najvažniji strani investitori u Sloveniji. Trenutno, u Sloveniji ima više od 600 njemačkih firmi koje ostvaruju oko sedam milijardi eura prihoda i zapošljavaju oko 46.000 ljudi. Njemačka je, tvrde u slovenačkoj ambasadi u Berlinu, strateški, politički i privredni partner Slovenije.

Bogati kontakti uspostavljaju se na federalnom i regionalnom nivou. Prema podacima ambasade, 2016. godine 5.321 slovenačka kompanija izvozila je u Njemačku, a uvozilo ih je 17.393.

Slovenija je među rijetkim zemljama članicama EU koja ostvaruju trgovinski višak s Njemačkom. U strukturi izvoza slovenačkih preduzeća, gotovo 40 odsto čine gotovi proizvodi, dijelovi i oprema za njemačku automobilsku, mašinsku i elektroindustriju, a deset odsto aluminijum i proizvodi metalne industrije kao i namještaj.

Slovenija više od tri četvrtine izvoza ostvaruje na tržištima Evropske unije, a najveći trgovinski partneri nakon Njemačke su joj Italija, Austrija, Hrvatska i Francuska.

Važan ishod izbora

Zbog navedenog, ishod njemačkih izbora važan je za slovenačku ekonomiju. Klaus Vohlrab, glavni ekonomista ekonomskog instituta IFO, za Reuters je rekao da rezultat izbora može dovesti do nesigurnosti za kompanije.

Kako će Angela Merkel teško uspostaviti koaliciju s FDP-om i strankom Zeleni, ni novi izbori ne mogu se isključiti.

“Neizvjesnost će se zasigurno povećati”, kaže Vohlrabe.

On smatra da će njemački ekonomski rast u trećem kvartalu biti manji nego u prva dva (0,7 i 0,6 odsto), ali da će 2017. godina u cjelosti biti dobra.

Poslovni dnevnik