Upozorenje bankama: Hakeri ciljaju bankomate a oni i dalje na Windows XP-u

Podijeli

Hakeri konstantno pronalaze načine kako provaliti u razne sisteme a u posljednje vrijeme trend su napadi na bankomate koji koriste Windows XP operativni sistem, a takvih je najviše.

Tako nešto ne bi bio problem u situaciji kad se pruža podrška operativnom sistemu, ali Microsoft odavno to ne čini za XP, javlja ICTbusiness.

Nije to nikakav novitet, ali napadi su toliko napredovali da hakeri više ne moraju biti fizički prisutni da bi obavili najteži dio posla. Sad je dovoljno putem banke “zaraziti” bankomat malwareom, potom zadužena osoba dođe do bankomata i čeka se da “izbaci” novac bez da je išta dirnuto.

Banke se zbog toga pozivaju na oprez, a redom je riječ o onima u Kazahstanu, Rusiji, Maleziji, Tajvanu, duž južne Amerike. Dakle, u zemljama slabijeg standarda pronašao se način kako zastarjele sisteme adekvatno probiti. Srećom, Europol i Trend Micro razotkrili su ovaj novi trend pa će banke vjerovatno reagovati preventivno.

Međutim, neke nijesu stigle i ostale su bez miliona američkih dolara, bez obzira što je dio napadača uhvaćen. Ali, oni koji su organizovali napad nikad nijesu, tek bi “pali” nesrećnici koji su došli da pokupe novac na bankomatima. Samo, ta hapšenja dijametralno su suprotna s napadima, kojih je sve više iz dana u dan. Cyber kriminalci “nanjušili” su priliku i sad će izvući što više mogu dok se stanje ne normalizuje.

Takođe, ovo je još jedna u nizu opomena svima. Potrebno je ulagati u sisteme i njegovu zaštitu jer ako se štedi na tom segmentu, onda dugoročno treba očekivati na milionsku štetu, koja će svakako nadmašiti novac potreban da bi se napad spriječio prije nego što do njega uopšte i dođe. Šteta je što to treba konstantno naglašavati, ali očito su mnogi spremni prihvatiti rizik pa uštedjeti na bezbjednosti sistema, kao i sistemu uopšte.

“Ako se takav stav ne promijeni, biće još i više žrtava jer ovi napadi neće se zaustaviti, svaki ranjivi bankomat potencijalna je meta”, naglasili su iz Europola.

Dakle, sad je sve na samim institucijama, da izaberu hoće li potrošiti novac na bezbjednost ili će rizikovati da izgube mnogo više…