Akcije su za bogataše najvažniji način obogaćivanja

Podijeli

Zahvaljujući većim ulaganjima u dionice, bogati su prošle godine postali još bogatiji, pokazuje istraživanje o svjetskom bogatstvu konsultantske kuće Capgemini.

Broj milionera u svijetu porastao je prošle godine za gotovo osam odsto, na rekordnih oko 16,5 miliona, a njihovo bogatstvo dostiglo je istorijski rekord od 63,5 biliona dolara.

Bogatstvo pojedinaca s visokim netom bogatstvom – definisani imovinom raspoloživom za ulaganja od najmanje milion dolara, ne računajući nekretnine u kojima stanuju, kolekcionarske predmete i potrošna dobra – na putu je da do 2025. godine premaši 100 biliona dolara.

Milionerima je prošle godine postalo oko 1,15 miliona ljudi, navodi se u izvještaju.

Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka i Kina imaju najviše milionera, koji zajedno čine gotovo dvije trećine ukupnog broja milionera na globalnom nivou.

U SAD njihov je broj narastao na 4,8 miliona, sa 4,46 miliona, dok je u Kini porastao na 1,13 miliona, s nešto više od milion.

Istraživanje finansijske imovine milionera pokazalo je da su 31,3 odsto imovine držali u dionicama u drugom tromjesečju 2017. godine, nasuprot 24,8 odsto u 2016. godini.

To je ujedno i najviši udio imovine u dionicama među tom grupom ljudi u posljednjih pet godina.

O važnosti akcija na povećanje bogatstva govori i podatak da 90 odsto milionera tvrdi da su dionice dale “važan ili najvažniji doprinos njihovim ulaganjima”.

Udio obveznica ostao je nepromijenjen, na 18 odsto, dok je u novcu uvećan na 27,3, s 23,5 odsto.

Udio alternativnih ulaganja, poput hedge fondova, finansijskih izvedenica, stranih valuta, roba i rizičnog kapitala, smanjen je s 15,7 na 9,7 odsto, pokazala je studija.

Milioneri u prosjeku ostvaruju 24,3 odsto povrata po investicionim portfeljima kojima u njihovo ime upravljaju specijalizovani menadžeri.

Poslovni dnevnik