CBCG bi da štampa euro, a eurozona decenijama daleko

Podijeli

Novim zakonom o Centralnoj banci predviđeno da je da Centralna banka Crne Gore može štampati novčanice eura i izdavati kovanice eura. Do sada Evropska centralna banka (ECB), s obzirom da naša država ne pripada Eurozoni, nije ni pomišljala na mogućnost da Crna Gora može štampati euro.

“Centralna banka može izdavati novčanice koje glase na euro, u skladu sa članom 128 stav 1 Ugovora funkcionisanju Evropske unije i članom 16 Statuta ESCB-a i Evropske Centralne banke, navodi se u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, prenosi Portal analitika.

Crna Gora je jednostrano uvela euro 2001. godine, zamijenivši njemačku marku koja je do tada bila službeno sredstvo plaćanja. Pregovorima o članstvu u EU, Crna Gora će proći i oblast monetarne politike, kada će se otvoriti i pitanje upotrebe eura, odnosno, ispunjenja uslova države da bude članica eurozone.

Za članstvo u eurozoni važe pravila Mastriških kriterijuma, prema kojima zemlja koja pristupa ne smije imati javni dug veći od 60 odsto BDP-a, budžetski deficit ne smije prelaziti tri odsto BDP-a dok je godišnja inflacija ograničena na 1,5 odsto.

U Vladi se nadaju da će pregovaračko poglavlje o monetarnoj politici sa Briselom biti otvoreno do kraja ove godine.

Izdavanje (emisija) novčanica i kovanog novca je jedna od osnovnih funkcija svih centralnih banaka svijeta, a CBCG do sada nije imala tu mogućnost.

U Predlogu zakona, takoše piše da Centralna banka može izdavati kovani novac koji glasi na euro u obimu koji odobri ECB.

“Centralna banka primjenjuje pravila o denominaciji i tehničkoj specifikaciji kovanog novca, u skladu članom 128 stav 2 Ugovora funkcionisanju Evropske unije. Centralna banka utvrđuje izgled kovanog novca koji izdaje, u skladu sa propisima Evropske unije”, kaže se u propisu.

Takođe, poslove zaštite novčanica i kovanog novca koji glase na euro od falsifikovanja i distribucije, Centralna banka vrši u skladu sa propisima Evropske unije.

Centralna banka je, kako se navodi u propisu, sastavni dio Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB).

Godinama nazad, protivnici postojanja Centralna banke Crne Gore su tvrdili da CBCG zbog glomaznosti, troškova održavanja i zbog nemogućnosti vršenja osnovne funkcije –emitovanje novca, treba ukinuti i organizovati kao agenciju za kontrolu banaka ili podsektor pri Ministarstvu finansija.

Da li će zaista ECB odobriti CBCG da emituje euro ostaje da se vidi.