Merkel kreće u četvrti mandat na solidnim ekonomskim osnovama

Podijeli

Njemačka kancelarka Angela Merkel počinje četvrti mandat u uslovima jačanja ekonomskog rasta, pada nezaposlenosti i povećanja budžetskog viška, konstatovali su vodeći njemački ekonomski instituti, podižući procjene njemačkog ekonomskog rasta.

“Njemački ekonomski rast ubrzao je i obuhvatio veći broj sektora”, konstatovali su minhenski institut Ifo, berlinski DIW, IWH iz Halea, IfW iz Kiela i RWI iz Esena u najnovijem polugodišnjem izvještaju o najvećoj evropskoj ekonomiji.

Oni smatraju da ekonomija vjerovatno neće pretrpjeti značajne negativne posljedice u slučaju dugotrajnih pregovora o novoj vladi nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora.

“Nova njemačka vlada počinje mandat uz značajan povoljan vjetar kada je u pitanju ekonomija”, smatraju instituti, koji očekuju da će budžetski višak iduće godine uzletjeti na 37,3 milijarde eura, te na 43,7 milijarde u 2019. godini. Ove bi godine trebao iznositi 28,3 milijarde eura.

Najveća evropska ekonomija porašće iduće godine dva odsto, nakon ovogodišnjih 1,9 odsto, procjenjuju instituti u najnovijem izvještaju, predstavljenom u četvrtak u Berlinu.

U 2019. godini trebalo bi usporiti na 1,8 odsto, procjenjuju u Ifou, DIW-u, IWH-u, IfW-u i RWI-ju.

Stefan Kooths iz IfW-a upozorio je i na prijetnju pregrijavanja pojedinih dijelova industrije.

“Ekonomija već neko vrijeme bilježi uzlazni trend i u pojedinim njegovim segmentima pojavljuju se prvi znakovi napetosti”, kazao je Kooths na konferenciji za medije prilikom predstavljanja izvještaja.

U aprilu instituti su za ovu godinu prognozirali rast po stopi od 1,5 odsto, te od 1,8 odsto u 2018. godini.

“Pokretač rasta bio je izvoz koji je ubrzao u prvoj polovini godine”, kazao je Kooths, komentirajući ekonomske rezultate u ovoj godini.

“No, rast je i dalje pokretala i domaća potražnja”, kazao je on.

Po novim bi procjenama stopa nezaposlenosti ove godine trebalo da se smanji na 5,7 odsto, s prošlogodišnjih 6,1 odsto, što pomaže ličnoj potrošnji.

U 2018. godini nezaposlenost bi se trebalo dodatno smanjiti, na 5,5 odsto, te na 5,2 odsto u 2019, pokazuju nove procjene.

Povjerenje njemačkih potrošača trebalo bi oslabiti u oktobru, nakon pet mjeseci rasta, budući da pojačana inflacija prigušuje očekivanja vezana za plate i spremnost domaćinstava na potrošnju, pokazuju ankete koje je sproveo institut GfK.

“Uprkos tome, raspoloženje potrošača i dalje je dobro”, zaključuju u GfK-u.

“Prema viđenju Njemaca, njihova ekonomija raste a i tržište rada redovno šalje pozitivne signale”, tumače u tom institutu sa sjedištem u Nirnbergu.

GfK je potvrdio procjenu porema kojoj bi lična potrošnja ove godine trebala porasti 1,5 odsto.